• SVE VIJESTI

Dileme: Astra Zeneka sigurna. Vakcinacija se preporučuje i onom ko je prebolio koronu...


Povodom nedoumica kod građana koji se pitaju šta ako se zaraze nakon prve doze vakcinacije, iz Instituta za javno zdravlje objašnjavaju da bi osobe
 koje se zaraze nakon primljene prve doze vakcine protiv koronavirusa, trebali da u dogovoru sa ljekarom i u zavisnosti od toga kada su se inficirali da prime drugu dozu. Iz IJZ-a preciziraju i da ukoliko osobe nakon prve doze vakcine dobiju simptome bolesti kovid-19, treba da pričekaju na revakcinaciju dok se ne oporave i ne ispune kriterijume za prekid izolacije i vrijeme revakcinacije.
"Asimptomatski pacijenti sa pozitivnim nalazom na prisustvo koronavirusa takođe treba da pričekaju da prođe vrijeme izolacije, tačnije period od 14 dana od dobijanja pozitivnog nalaza.Takvi pacijenti svakako treba da sačekaju i vrijeme koje im je određeno za revakcinaciju." - navode iz IJZ-a.
Iz te institucije dodaju i da se vakcinacija preporučuje i osobama koje su preboljele koronu jer se još ne zna koliko dugo smo zaštićeni od ponovne infekcije. Vrijeme koje je preporučeno za vakcinaciju nakon preležane bolesti jeste 90 dana ali je moguće i ranije uz konsultaciju sa izabranim ljekarima.
Još jedna od velikih dilema svakako je i pitanje nuspojava ali i kontroverzi vezanih za vakcine Astra Zeneke, kojima će se u Crnoj Gori takođe obavljati vakcinacija.
Kako je za Mediabiro rekao Internista Aleksandar Raičević, niko od građana vakcinisanih u Sportskom centru Morača nije imao neželjene efekte nakon vakcinacije a što se tiče kontroverzi oko Astra Zeneka vakcine, navodi da su u razvijenim zemljama Astra Zeneka vakcinu primile izuzetno značajne ličnosti poput premijera Velike Britanije i Francuske.
“To bi nešto trebalo da znači. U situaciji da je jedino prisutna Astra Zeneka, ja bih lično preporučio svakome da je primi, jer su komplikacije usljed zaraze virusom mnogo gore u odnosu na neželjene efekte vakcine”, rekao je Raičević.
Kako prenosi Glas Amerike, Vakcina Oksforda i Astra Zeneke efikasna je 79 odsto u sprečavanju Kovida 19, pokazali su rezultati studije u SAD, Čileu i Peruu, saopštila je kompanija koja je tražila da vakcina bude odobrena i u Americi.
Astra Zeneka je 100 odsto efikasna u sprečavanju teških oblika Kovida i potpuno je bezbjedna za upotrebu, saopštio je proizvođač rezultate studije u kojoj je učestvovalo više od 32 hiljade volontera.
Novi podaci mogli bi da uliju sigurnost nakon brige koju su izazvali navodi da Astra Zenekina vakcina izaziva krvne ugruške i da nije bezbjedna za upotrebu, što su kasnije demantovali i Svjetska zdravstvena organizacija i Evropska medicinska agencija.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN