• SVE VIJESTI

Jako loš odaziv Novljana na antikorona protest

Foto: Radio Jadran

Ili Novljani vole koronu i prateće mjere, ili su osvješteni i svjesni velike opasmosti u kojoj se nalazimo, ili su jednostavno - pasivni. Jedan ili kombinacija ta tri razloga leže u jako lošem odazivu na mirni protest građana i malih privrednika na hercegnovskom Trgu Nikole Đurkovića koji je održan malo prije podneva i na koji se okupilo manje od 100 ljudi.

Protest je održan u sklopu globalne inicijative „WewillALLbethere“ (Svi ćemo biti tamo) da bi se izrazio protest protiv nošenja maski i svih mjera koje su donijeli Ministarstvo zdravlja, IJZ, Vlada... Na transparentima koje su nosili učesnici mogle su se pročitati poruke: „Stop novoj normalnosti, stop državnoj represiji“, “Što znače ljudska prava kad jednim zakonom nestaju“, „Ovo nije politički skup, jer smo se zbog politike našli na pragu fašizma“,“Mi smo živi i hoćemo pravo na slobodu“ i slično.

Po nalogu tužilaštva skup su pratili i snimali pripadnici CB Herceg Novi koji su od dijela okupljenih građana uzeli podatke jer su okupljanjem prekršene epidemiološke mjere obaveznog nošenja maski, zabrane okupljanja, nepoštovanje fitzičke distance. Legitimisane osobe će biti pozvane na informativne razgovore u Centar bezbjednosti a dalje postupanje zavisiće od Osnovnog državnog tužilaštva koje bi moglo protiv njih podnijeti krivične prijave.

Kako je za Radio Jadran izjavila jedna od učesnica protesta, Antonija Siništović, okupili su se da bi protestovali protiv svih covid mjera jer se, kako kaže,  sve donesene mjere kose sa Ustavom. "Ne može niko da nas prisili na ove „medicinske intervencije“. Više od godinu svjedoci smo konstantnog otvaranja/zatvaranja, ne možemo da radimo, zarađujemo. Radim u prodavnici telefona, tenutno nemam primanja kao ni moja porodica, a i svi koji su se danas ovdje okupili. Policija nam je uzela podatke, ali borba ne staje. Ako ovo ne da rezultate, ako se Vlada ne udostoji da promijeni mjere i dopusti nam da radimo, borba ni ovdje ni u svijetu neće stati. Nećemo dozvoliti da se nastavi ovaj, slobodno mogu reći fašizam“ - rekla je ona.

I sami okupljeni na protestu, među kojima je bilo vlasnika butika i restorana, frizera... razočarani su izostankom šire podrške jer su očekivali dolazak većeg broja privrednika kojima su ugrožene djelatnosti ali i građana.

Protest je trajao do oko 13 h.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN