• SVE VIJESTI

JKSP ima dovoljno pogrebne opreme. Sahrane udar na osjećaje i na finansije

Foto: Hercegnovska svaštara

Pandemija korona virusa zbog direktnog udara na zdravlje potegla je i pitanje trenutnog stanja u nabavci pogrebne opreme. Kako je i to roba kao i sva druga, nabavka u cijeloj okolini trenutno je problematična.

Kako je u izjavi za RTHN rekla direktorica Komunalno-stambenog Jasmina Konjević, naručene su velike količine ali je od trenutka narudžbe dugačak rok čekanja na isporuku, koji je, prema pregovorima sa dobavljačima i do dva i po mjeseca. Pritom problem predstavlja i blokada zbog izmjene sistema javnih nabavki. Blokada je ograničavajuća za sva javna preduzeća.

"U skladu sa planom javnih nabavki prošle godine nabavili smo određenu pogrebnu opremu, računajući na eventualni rast potražnje naših usluga, prije saznanja da će se pojaviti epidemija kovid 19. U decembru 2019. napravili smo plan javnih nabavki, koji je bio uvećan za nekih 30% od same nabavke za tu godinu." - rekla je Konjević i dodala da je tokom 2020. godine Komunalno-stambeno imalo dovoljnu količinu pogrebne opreme, koje još uvijek ima na stanju u zadovoljavajućim količinama, a u toku je naručivanje za sljedeću od, kako ističe, ozbiljnih direktnih proizvođača.

Konjević ističe da je u pripremi novi javni poziv a nabavka zavisi od cijene i uslova ponuđača i navodi da je prošle godine Komunalno-stambeno preduzeće nabavilo opremu od proizvođača iz Crne Gore, a godinu prije iz Srbije.

Da smrtni slučaj nije nimalo finansijski pristupačan odavno se zna. Samo cijene kovčega kreću se, prema informisanju direktorice Konjević, od 80 eura pa naviše - preko 2.000. ali tu je tek početak. Uz to dolazi još čitav niz izdataka poput osmrtnica, pogrebnika, cvijeća, kapele... Ako pokojnik pritom nema grobnicu, samo na to treba uračunati još nekoliko hiljada eura u zavisnosti od lokacije i da li uopšte ima mjesta na određenim grobljima. Pokojnik te brige nema, ali na onima koji ostaju, pored tereta tuge, na plećima stoji i onaj sve veći i teži - finansijski.


Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN