• SVE VIJESTI

Odgovor gradonačelnicima: Privrednicima podrška za mart kroz zarade u aprilu


Na dopis tri gradonačelnika Ministarstvu 
finansija i socijalnog staranja upućenom 12. marta, stigao je odgovor u kojem se, između ostalog, navodi da će u Herceg Novom zbog primjene naredbi Ministarstva zdravlja u okviru Programa subvecionisanja zarada u prvom kvartalu 2021. godine, odnosno 50% bruto minimalne zarade, biti realizovane u aprilu, kroz subvencije martovskih zarada.
Podsjetimo, zahtijev upućen od strane gradonačelnika Budve, Tivta i Herceg Novog odnosio se za subvenciju djelatnosti kojima je rad zabranjen shodno važećim epidemiološkim mjerama.
U, na neki način, tipskom odgovoru ministarstvo podsjeća na, manje-više, već poznate mjere pomoći. 
"Vlada je odobrila subvencionisanje februarskih zarada zaposlenih na plaćenom odsustvu sa rada, po osnovu čuvanja djeteta mlađeg od 11 godina i zaposlenih na plaćenom odsustvu sa rada po osnovu čuvanja djeteta sa smetnjama u razvoju mlađeg od 18 godina, za zaposlene u opštinama Budva i Tivat. To je s obzirom na novonastale okolnosti, tj. naredbe Ministarstva zdravlja koje se odnose na zabranu rada vaspitno-obrazovnih ustanova u ovim opštinama. Intenzitet podrške je 50% iznosa subvencije koja je definisana Programom subvencionisanja zarada u I kvartalu 2021. godine, odnosno 50% bruto minimalne zarade." - obrazlaže se u odgovoru.
Što se tiče podrške zaposlenima po istom osnovu u opštini Herceg Novi, zbog perioda stupanja na snagu naredbi Ministarstva zdravlja, podrška će se realizovati u aprilu, kroz subvencionisanje martovskih zarada. - preciziraju iz MInistarstva.
Sasvim je jasno da je ova podrška potpuno nedovoljna za opstanak malih privrednika. Podsjetimo da je samo nekoliko dana prije upućivanja dopisa ministarstvu, udruženje Novskih malih privrednika iznijelo ove zahtjeve: Da im se omogući rad maloprodaja makar do 17 h, hitno obezbijede bespovratna sredstva za robu i plaćanje najmova, isplate subvencije na zarade zaposlenih od januara 2021. i anuliraju zaduženi porezi i doprinosi od marta 2020.god, za koje ih zadužuje Poreska uprava.
Još jednom se tako pokazuje da politika građane uopšte ne sluša.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN