• SVE VIJESTI

Radnici Vektra Boke traže raskid kupoprodajnog ugovora i isplatu svih potraživanja


Radnici nekadašnje HTP Boka, sada VEKTRA Boke od Vlade Crne Gore zatražiće raskid kupoprodajnog ugovora jer im kompanija duguje 16 plata a ni novac od prodaje imovine, oko 5 miliona eura nije vraćen na račun firme već su ta sredstva „posuđena“ firmi VEKTRA Investments. 
Kako su medijima saopštili pravni zastupnik, advokat Jovan Pejović, jedan od radnika Vojin Miljanić i bivša zaposlena u HTP Boka, Maja Pajević, sredstva su trebala da budu vraćena Vektra Boki uz  plaćena potraživanja radnicima do 7. februara ove godine ali do danas to nije učinjeno. Zbog toga se obraćaju javnosti, specijalnom tužiocu i Vladi zbog raskida ugovora, pojašnjava advokat Pejović i dodaje da su nepriznata potraživanja zapravo potvrđena sudskim presudama Specijalnog i Višeg suda u Podgorici:

„Mi smo blokirali račun, ali je problem isti. Da je Brković vratio 5 miliona, naplatili bismo priznata i nepriznata potraživanja. Ne tražimo podršku protiv redovnih sudova, jer sude po zakonu i priznali su potraživanja radnika po Zakonu. Problem je kriminal kada neko ima pravo upravljanja, jer ima većinski paket akcija, a on prodaje imovinu i prisvoji“ - rekao je advokat Pejović.
On obrazlaže da vlasnik Dragan Brković i njegov sin, dvojica od tri člana Odbora direktora Vektra Boke nisu mogli izglasati da uzimaju novac akcionarskog društva radi njihove privatne firme i zato Vlada treba da raskine kupoprodajni ugovor, a specijalno tužilaštvo da to procesuira.
Od nekadašnjeg giganta, nosioca hercegnovske privrede, u sadašnjoj Vektra Boki radi tek 20 radnika. Jedan od njih je Vojin Miljanić koji je rekao da su posljednju platu primili u oktobru 2019. tako da će im se uskoro dugovati 17-a plata. Navodi i da se duguje i rata po Planu eorganizacije, III od IV rate što je oko 270.000 eura dok je dug za 16 plata 20-ak zaposlenih dostigao 150.000 eura. 


"Da je vlasnik za ovih 16 mjeseci došao i nazvao nas bilo kakvim imenom, rekao – imam problema, strpite se, to bi bio ljudski čin. Nijednom riječju nam se vlasnik nije obratio, a v.d. izvršnog direktora od 15. decembra nije kontaktirao sa nama“, precizirao je Miljanić i naglasio da su pokušali da stupe u kontakt dsa vlasnikom i predsjednikom odbora direktora ali bez uspjeha.
Vlasniku su dali rok do srijede da im isplati navedena dugovanja a u protivnom tražiće procesuiranje svih koji su ih doveli do ove situacije, raskid ugovora i nekih kupoprodajnih ugovora. 
Da bi se makar nekako zaštitili pokrenuli su proces zaštite 16 ličnih dohodaka što znači da ako firma ode u stečaj ili bankrotira, 6 plata moraće da im isplati država. Uz to, pokušaće da stave teretnicu na jedan od objekata firme i da pređu u izvršne povjerioce gdje bi se naplaćivali 100%.

"Iz godine u godinu ponavlja se ista priča kad je riječ o dugovanjima prema radnicima, koja su minimalna u odnosu na iznos prodate imovine, od oko 7 miliona eura, od čega je Brković prisvojio 5 miliona eura." - izjavila je Maja Pajević, bivša radnica HTP "Boka".
Ona poručuje da bi voljela da nadležni i institucije, umjesto svakodnevno pominjanih evropskih integracija, integrišu pravo i pravdu u državi i omoguće radnicima i građanima da budu jednaki pred zakonom te da Brković ne bude istaknuti primjer čovjeka koji je iznad zakona i države. Pajević dodaje i da imaju strategiju za borbu za svoja prava, koja podrazumijeva raskid ugovora između Vlade i Vektra Boke. kao i da se Brković procesuira zakonski i pozove na odgovornost jer ne izvršava svoje obaveze.
"Za oko 150 bivših radnika prema Planu reorganizacije duguje se 279.000 eura, 200 hiljada eura su pravosnažne sudske presude, 30 mjeseci neuplaćenih doprinosa za bivše radnike i oko 60 mjeseci za stalne radnike. Drugu ratu po Planu reorganizacije bivši zaposleni su primili u martu prošle godine." - na kraju podsjeća Pajević.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN