• SVE VIJESTI

Nenezić: Brković nije bio prevaren. Prodaja bila transparentna


Prije nekoliko dana, na sjednici Komisije za privatizaciju, Dragan Brković, vlasnik Vektre Montenegro, koja je kupila HTP "Boku" rekao je da ga je Vlada prevarila 2007. godine jer su bili sakriveni podaci o gubicima, radnim sporovima, restituciji, zbog čega je najavio pretnju tužbom protiv države za obeštećenje više od 50 miliona EUR. Na te tvrdnje reagovao je, u izjavi Vijestima, tadašnji ministar turizma Predrag Nenezić koji je, osim te funkcije, bio i predsjednik tenderske komisije za prodaju ovog preduzeća.

“Prodaja većinskog paketa akcija HTP Boka realizovana je transparentno, putem međunarodnog tendera, uz angažovanje reputabilnog savjetnika, austrijskog Raiffeisen Investmenta i uz puno poštovanje svih propisa iz te oblasti”, izjavio je Nenezić za Vijesti.

On je rekao da je, prije dostavljanja ponuda, svakom kvalifikovanom ponuđaču bio obezbijeđen pristup svim raspoloživim podacima finansijske, komercijalne i pravne prirode, te da je kasnije u pregovorima sa prvorangiranim ponuđačem, kompanijom Vektra, usaglašeno da sastavni dio ugovora bude i 12 izjava o istinitosti podataka, za koje je, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, garantovao Odbor direktora kompanije i dodao da je kupac imao i dodatnih godinu da prijavi sve eventualne mane ili dugove koji bi se nakon kupoprodaje otkrili, što nije uradio.

“Notorna je neistina da su Vlada ili Savjet za privatizaciju, odnosno državni fondovi, Fond za razvoj, Fond PIO i Zavod za zapošljavanje, kao prodavci, sakrili bilo koji podatak. Jer, najvažniji cilj svakog privatizacionog aranžmana u tom periodu bio je obezbjeđenje odgovarajuće investicije, efikasnije upravljanje i transfer savremenih znanja i vještina i stvaranje novih radnih mjesta”, rekao je Nenezić.

Kako je naveo, iako je sama prodaja akcija bila izuzetno važna, nažalost, u ovom slučaju nije došlo do ostvarenja ostalih, važnijih ciljeva. Dakle, niko nikoga nije prevario, niti je mogao imati bilo kakav motiv da to uradi a uostalom, ugovor, koji je dostupan najširoj javnosti na zvaničnim portalima, nedvosmisleno potvrđuje činjenice.

"Sastavni dio osnovnog ugovora, između ostalog, bio je i spisak svih tadašnjih sudskih postupaka, svih nepokretnosti sa naznakom vrste prava koju HTP Boka ima u pogledu tih nepokretnosti i svih tereta, kao i spisak zaposlenih i sva njihova prava iz kolektivnog i pojedinacnih ugovora i još čitav niz podataka. Sve ostalo su grube neistine, što potvrđuju i dokumenta” - zaključio je Nenezić u izjavi Vijestima.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN