• SVE VIJESTI

(VIDEO) Oseka u Igalu - otkriveno blato, plaži treba čišćenje i rekonstrukcija rampe

U primorskim mjestima u zadnje vrijeme primjetne su dosta velike oseke. Izuzetak nije ni naš grad. Ova oseka na plaži kod Titove vile snimljena je u petak 09. aprila, oko 10:30 ujutru.

More se toliko pvuklo da je u velikoj mjeri "otkriveno" i ljekovito blato. Osim toga, oseka je ogolila i plažu tako da se pojavilo i smeće kojim toliko revnosno obasipamo more, a i rampa za osobe sa invaliditetom je, što je i golim okom vidljivo, zrela za rekonstrukciju.

Oseke nastaju uslijed djelovanja gravitacije mjeseca i sunca, međutim, u zadnje vrijeme stiče se utisak da su sve izraženije. Takav primjer desio se krajem marta na Pilama u Dubrovniiku kada se dogodila nezapamćena oseka. Voda se toliko povukla da je obala tik do Dubrovačkih zidina bila gotovo potpuno suva.

Nauka je tada taj prirodni fenomen povezala s punim mjesecom i malom količinom padavina što u kombinaciji može dovesti do najvećih oscilacija u osekama ali naučna objašnjenja mnogima nisu dovoljna pa se sve češće u razgovorima može osjetiti i čuti zabrinutost a kod ponekog čak i doza straha i dilema - šta nam to priroda sprema.



Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN