• SVE VIJESTI

Jede li se nacionalizam?


Kampanja koju su pokrenuli mladi političkih partija iz Crne Gore, članovi Instituta za napredno liderstvo u politici (ALPI), programa za mlade lidere koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI) pod nazivom "Jede li se nacionalizam?" upućuje jasnu i ključnu poruku - Od etnonacionalizma se ne živi, naprotiv, on razara građansko društvo i vrijednosti.

Ciilj kampanje je skretanje pažnje na negativne posljedice očiglednog jačanja etnonacinalizma u Crnoj Gori i usmjerena je protiv rasta svih nacionalizama.

Kako pokazuju podaci prošlogodišnjeg istraživanja IRI-ja, 57.9% građana ne misli da ima dobru budućnost u Crnoj Gori, a 47% vidi ekonomsko stanje (nezaposlenost, troškovi života, visoke cijene) kao najveći problem s kojim se Crna Gora suočava. Pritom, evidentno je da je došlo do rasta etnonacionalizma u istom periodu, što treba da posluži kao upozorenje svim relevantnim društvenim akterima koji moraju aktivnije da se pozabave ovim problemom.

Da bi se još bolje skrenula pažnja, kampanju će pratiti kreativno osmišljene brošure koje će oslikavati šta etnonacionalizam stvarno nudi građanima. Slike iz brošure, biće dostupne na Facebook stranici kampanje https://www.facebook.com/jedelisenacionalizam te na ALPI Instagram i Twitter nalozima.

Program ALPI pokrenut je 2018 u BiH, danas se implementira u još i uCrnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji te broji preko 100 članova i alumnista iz regije. Okuplja mlade lidere iz šest političkih partija u Crnoj Gori i pruža im platformu da kroz interaktivne module, diskusije i radionice, uče i izgrađuju svoje kapacitete te sarađuju na temama od zajedničkog interesa sa kolegama i koleginicama iz drugih partija.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN