• SVE VIJESTI

Prodavanje magle u zamrlom gradu - Izletnička taksa za posjete Starom gradu 1 euro

Foto: kasadoo.com

Ovo je jedna od onih vijesti koje možemo svrstati u rubriku "vjerovali ili ne" ili u još goru - "glupost bez granica" a vijest je ta da je Vlada Crne Gore na posljednjem zasijedanju usvojila Predlog odluke o uvođenju izletničke takse na teritoriji opštine Herceg Novi za turistički lokalitet Stari grad. U odluci je navedeno da će turisti koji stari grad posjećuju u okviru organizovanih grupa preko turističkih agencija ili pravnih lica registrovanih za obavljanje turističkih djelatnosti plaćati 1 euro jer - posjećuju turistički lokalitet izuzetne prirodne ili kulturno-istorijske vrijednosti na području opštine Herceg Novi, konkretno - lokalitet Stari grad.

Ova odluka će biti na raspravi u lokalnom parlamentu na nekom od narednih zasjedanja a ako bude usvojena, izletnička taksa za organozovane grupne posjete Starom gradu biće naplaćivana svih 365 dana u godini.

Već smo na našem blogu u maju mjesecu pisali o ovakvom prodavanju magle za 2 eura na Novskim tvrđavama, što možete pročitati ovdje, a ovo je možda to i nadmašilo.

Pitanje svih pitanja glasi - Zašto???

Herceg Novi, nažalost, nije obdaren velikim Starim gradom poput Dubrovnika, Kotora ili nekih daljih. Naravno, to nije ničija krivica, grad je takav kakav je ali je problem u tome što je i takav - mrtav i uništen i ne vrijedi bilo kakve cijene pa čak ni jednog eura.

Novski stari grad je već decenijama jednostavno mrtav i presiromašan sadržajima. Ni jedna vlast od 1990-ih pa na ovamo nije ni malim prstom na ruci mrdnula da ga revitalizuje i oporavi. Čak i najmanji pokušaji završavali bi se neslavno. U starom gradu, kako nezvanično saznajemo, tokom čitave godine živi tek oko desetak porodica, nema ni jednog starog zanata, samo je jedna suvenirnica, ali zato dominiraju notari, advokati i sud - divna turistička ponuda (da budemo sarkastični). Ne treba ni pominjati nesposobnost svih vlasti redom da nisu bili u stanju da već 30-ak godina popločaju glavnu ulicu Marka Vojnovića. 

Pa da vidimo šta se onda to nudi za 1 euro. Na samom ulazu, o čemu smo takođe pisali, i dalje dominira ruševna zadužbina Nikole Musića, na Belavisti turiste potom zapljusnu terase kafića, koje apsolutno dominiraju, crkva Sv. Arhangela Mihajla a potom preduzeća Agencija za izgradnju grada i Komunalno. Ako krenemo dalje pomenutom nepopločanom ulicom Marka Vojnovića naići ćemo na gradsku galeriju, suvenirnicu i - to je otprilike to, do napuštenog bivšeg Doma JNA - ništa. Onda, crkva Sv. Leopolda i Sv Jeronima, muzička škola, sud, oronuli omladinski centar, pa opet - ništa nazad do Belaviste. Sve i da smo ponešto izostavili - to i dalje nije razlog da se obilazak plaća.

Pritom, naglasimo da je ovo ljeti, a zimi? Svako ko je makar jednom prošao Starim gradom zimi - jasna mu je definicija "mrtav grad".

Da zaključimo, opštinsko rukovodstvo bi eventualnim usvajanjem ove odluke o prodavanju magle zagazilo na vrlo klizav teren jer je daleko veća mogućnost da dobije razočarane turiste nego što će se novca sliti u budžet.

Iako je u odluci naznačeno i to da će se sredstva naplaćena od izletničke takse iskazati u Finansijskom planu Turističke organizacije Herceg Novi i koristiti prema Programu upotrebe sredstava koji TO HN sačinjava do 31.12. tekuće za narednu godinu (dakle nemamo pojma gdje će novac otići) vrlo je vjerovatno da neće biti upotrebljen za revitalizaciju i vraćanje u život Starog grada, pogotovo jer su za tako nešto neophodnija daleko veća sredstva, ali ono još važnije - jasna i kvalitetna dugogodišnja strategija u koju će biti uključene skoro sve poluge gradske vlasti kao i građani, ali, to je već neka druga priča.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN