• SVE VIJESTI

Novski Vodovod apeluje na racionalnu potrošnju vode radi izbjegavanja restrikcija


Preduzeće "Vodovod i kanalizacija" - Herceg Novi, apelovalo je na sve potrošače iz javnog sistema snabdijevanja, i goste našeg grada na racionalnu potrošnju vode. Njihov apel prenosimo u cjelosti:

"Ljetnja sezona 2021, sudeći po broju gostiju, po potrošnji vode, ne samo da ne zaostaje za rekordnom 2019., nego je i jača u drugoj polovini jula mjeseca. Za nama je dug beskišni period, a jaka žega s visokim temperaturama i sušom će još potrajati, kako kažu vremenske prognoze, sigurno do iza 15. avgusta. Potrošnja vode se svakodnevno povećava, što nas iskreno raduje, jer znači dobru turističku sezonu.

Dug sušni period znači gubitak vodnih resursa i spuštanje vodnog ogledala sve dublje u geološki sklop terena. Iako imamo dovoljno vode u našem sistemu za sve visinske zone i sve kategorije potrošača, ipak vas molimo za racionalniji odnos prema vodi, odnosno, trošenju vode. Molimo vas da budete savjesni i odgovorni, da bi naše vodne resurse sačuvali  od maskimalnog iscrpljivanja, kako vode za piće i higijenske potrebe, tako i za zalivanje zelenih površina, kako bi omogućiči svim potrošačima ravnomjerno snabdijevanje, dovoljnim koločinama vode.

S obzirom da je nastupio period ekstremno visokih temperatura i da vodu iz našeg sistema koristi više od 80.000 kako domicilnog stanovništva tako i gostiju, a da je potrošnja vode u odnosu na godišnji prosjek povećana za više od 50 odsto, dok je u pojedinim turističkim zonama potrošnja uvećana do tri pa i četiri puta, velikim dijelom zbog njenog nenamjenskog trošenja, to je naše apel potpuno opravdan.

U pojedinim dijelovima grada zabilježena je velika potrošnja vode kroz nenamjensko trošenje za zalivanje zelenila i betonskih površina, ali i punjenje privatnih bazena.

Molimo sve vas, potrošače, da se solidarišemo i ponašamo u duhu principa održivog razvoja ili opravdane potrošnje vode, te izbjegavamo svaki vid neracionalnog  trošenja vode, kako ne bismo bili primorani da ograničimo potrošnju vode u pojedinim zonama u kojima je zabilježena enormna potrošnja.

Hvala na razumijevanju i saradnji!"

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN