• SVE VIJESTI

Igre gladi - opasnim zamajavanjem skretanje pažnje sa divljačkih poskupljenja

Foto: ilustracija


Ne postoji šansa da neko u Crnoj Gori, u ovom trenutku, ne zna za "natezanje" oko ustoličenja budućeg mitropolita na Cetinju. O tome bruje sa TV-a, iz novina, sa portala, svako ima neko svoje mišljenje, teoriju i "stranu" ali, da li ste znali da je za to vrijeme cijena jedne obične Budimske kobasice skočila na 18 eura? Niste? Iznenađeni? Naravno, jer o tome se ćuti, a dotični prehrambeni proizvod je samo jedan u nizu.

Naime, dok traje vrlo opasno natezanje i zatrpavanje informacijama, tj. skretanje pažnje, cijene po marketima, blago je rečeno - divljaju. I odmah treba zaboraviti na zvaničnu statistiku o tričavih 1.5 ili 2 %. Ko god to saopšti, pa makar bila i zvanična državna institucija, činovnik ili čak ministar - otvoreno laže. Svako ko makar jednom uđe u prodavnicu, a takvi smo svi, odmah će se u to uvjeriti.

O divljanju cijena pisali smo u nekoliko navrata, što možete pročitati ovdje i ovdje,  globalni faktori i razlozi jesu različiti, imaju snažan uticaj i igraju jako bitnu ulogu, ali pitanje je da li su zaista neophodna ovakva drakonska poskupljenja u rangu 1993-e koja izazivaju, sa velikim razlogom, strah kod svakoga ko misli svojom glavom i ne dopušta zamajavanja.

Kako nam je u nezvaničnom razgovoru potvrdio dobro obavješten izvor iz jednog trgovačkog lanca, nema dana kada ne stižu veće cijene za niz proizvoda i to ne za po nekoliko centi već za 30, 40, 50 centi, euro, 2, 3 i više. Poskupljenja su, prema riječima našeg izvora, počela da budu još izraženija krajem ovog ljeta.

Da cijene rastu u dvocifrenim postocima, pokazuju i primjeri nekih svakodnevnih namirnica. Da bismo povukli paralelu, "prekopali" smo malo po računima, starim letcima ali i prošetali po jednom Novskom marketu sa domaćicom - ekonomom jedne porodice.

Od ogromne količine prehrambenih proizvoda i kućnih potrepština, izdvojili smo samo nekoliko koje su, bukvalno, kap u moru ali sasvim dovoljno pokazuju stanje.

Pored gore pomenute "Budimske" čija je cijena dogurala do 18 eura, skuplja je i šunka u crijevu. Njena okvirna cijena, i to na akciji u avgustu bila je oko 6 eura dok joj je danas puna cijena oko 8:80 eura.

Šargarepa se kretala oko 0:50 centi dok je sad 0:87 i to na akciji. Slično je i sa krompirom čija se cijena kretala od 0:40 - 0:50 eura, dok je sad oko 0:70 - 0:80.

Deterdžent za suđe Likvi je u avgustu koštao oko 1:80 na akciji dok mu je puna cijena bila deklarisana na 2:50 eura. Danas je isti deterdžent 2:80 eura.

Nema potrebe da budete vrsni matematičar da bi se uvjerili u ogromne postotke iz ovih primjera, kojih je još čitav niz.

Na pitanja koja se logikom nameću - šta nam preostaje i šta nam je činiti, svako će morati pronaći svoj odgovor i rješenje jer političke "igre gladi" uvijek prođu a poslije igara se ogladni. Mada, politika će nam sigurno nakon ove servirati neku novu igru ali lakše će se podnijeti i trgovati sa 530 eura plate (o kojoj ćemo pisati u jednom od narednih STAVova), a nemojmo zaboraviti i da sa tri litre ulja sve može ići - kao podmazano.

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN