• SVE VIJESTI

Sretan rođendan, Kalimero! - Malo crno pile puni 60 godina, evo kako je nastao


Malo crno pile Kalimero je rođen kao junak reklame, da bi se potom preselilo u crtani film.

Ovako je to bilo… Kvočka sjedi na jajima… Iz svih osim iz jednog izlegu se bijeli pilići i rastrče po dvorištu. Ona ode da ih skuplja i poslednje jaje ostavi u gnijezdu. Iz njega se izleže crno pile (Kalimero, il pulchino nero), ali odmah upadne u blato.

Tužnim glasićem, od kog se srce lomi, zove mamu (mama, mamina…) i traži je. Pita psa je li mu on mama, pa onda miša, najzad kvočku (pravu mamu) koja mu odgovori da nije, jer ona nije mama crnim pilićima.

tekst se nastavlja...

Na kraju Kalimero dolazi tužan do pralje, požali joj se da ga mama nije prepoznala jer je crn, a ona mu kaže da nije crn nego prljav, ubaci ga u vedro s rubljem, opere, i on u mjehuru sapunice izađe iz vode bijel. Padne na rub vedra i pokaže deterdžent AVA.

Sjećate li se Kalimera? Davno se prikazivao na televiziji. Malo, neodraslo, crno pile, sa ljuskom od jajeta na glavi, piskavog, njanjavog glasa. Gotovo neprestano ponavljao je nekoliko rečenica: „Pa to je nepravda, prava pravcata nepravda…“, „Niko me ne razumije“, „Mene niko ne voli…“

Iako ove godine puni 60 godina, čuveni Kalimero danas izgleda mlađe nego ikad.

Čuveni mališa, jedino crno pile u porodici žutih pilića, od predstavljanja u Italiji, sada daleke 1962. godine, prešao je dug i zanimljiv put koji ga je preko Japana, gdje je stekao punu svjetsku afirmaciju, doveo do Francuske i studija za animaciju Gaumont koji je Kalimeru osvježio imidž i osmislio nove avanture ovog junaka, ali i zadržao osobine zbog kojih su Kalimera zavoljele mnoge generacije – vedar duh, duhovitost, druželjubivost i ono najvažnije – ljubav prema pravdi.

Izvor: CDM

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN