• SVE VIJESTI

Gazde opet navaljuju - traže ukidanje neradne nedjelje ili rad nedjeljom do 15 h

Foto: ilustracija

Odbor trgovine, koju je vodio predsjednik Jovan Lekić, pozvao je na što skorije formiranje nove vlade, kako bi se u saradnji sa resornim ministarstvom u punom kapacitetu reagovalo na ključne izazove u oblasti trgovine.

Država mora intervenisati u ovim vanrednim okolnostima – istaknuto je na sjednici.

Nestabilnost i rast cijena su očekivani za naredni period.

Globalno postoji jaz u snabdijevanju i zadovoljavanju tražnje jer mnogi žele da imaju zalihe, što može da podigne međunarodne cijene hrane i za 20 procenata iznad već povišenih nivoa. Evidentan je rast cijena brašna, žitarica i ulja na crnogorskom tržištu, a poseban negativni efekat će imati značajno povećanje cijena naftnih derivata, što će se preliti na cijene svih finalnih proizvoda – navedeno je u saopštenju.

Upućen je apel da se iznađu alternativna tržišta za snabdijevanje artiklima koji u budućnosti mogu postati deficitarni.Trgovci smatraju da najavljeno ograničavanje cijena pojedinih proizvoda treba da bude praćeno konsultacijama Vlade sa sektorom trgovine i adekvatnim subvencijama koje će pokriti razlike između tržišnih i limitiranih cijena. Neophodno je da se i dalje baštine vrijednosti tržišne ekonomije i razvija instictucionalni okvir koji će doprinijeti produktivnosti i konkurentnosti privrede. Čula se i ocjena da je nedovoljno samo umanjiti PDV na osnovne namirnice, već je to neophodno učiniti i za druge prehrambene artikle, između ostalog i na hranu za bebe – kazali su iz PKCG.

Kako bi Crna Gora bila što manje zavisna od poremećaja na inostranim tržištima potrebno je razvijati domaću proizvodnju.Odbor trgovine se pridružuje građevinarima u inicijativi da se iznađu mogućnosti kako bi se cijene u javnim nabavkama prilagođavale inflatornim promjenama na tržištu. Brojni privrednici imaju ogromne gubitke jer su obavezni da isporučuju robu po cijenama definisanim u tenderima koje su u međuvremenu značajno porasle na tržištu – naveli su iz PKCG.

Trgovci su pozvali nadležne institucije da razmotre smanjenje poreza, prireza, taksi i naknada, te olakšaju uslove za pribavljanje dozvola i uklanjanje biznis barijera.To bi doprinijelo boljoj cirkulaciji proizvoda, što je u interesu svih – ocijenjeno je na sjednici Odbora trgovine.

Na sjednici je opet razmotrena i podržana inicijativa o ukidanju neradne nedjelje makar tokom perioda jun – septembar, odnosno ljetnje turističke sezone, ili da se omogući privrednim subjektima iz sektora trgovine rad nedeljom u jednoj smjeni do 15h.

Izvor: RTCG

PROČITAJTE JOŠ:

Ukidanje neeradne nedjelje neće nas spasiti - ostavite je na miru



Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN