• SVE VIJESTI

Potvrđeno: Kanader iz Hrvatske neće doći


Iako je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić za danas najavio dolazak jednog protivpožarnog aviona iz Hrvatske to se nije desilo.

Kako saznaje TVCG, iz Zagreba je stigao negativan odgovor na zvanični zahtjev za asistenciju koju je MUP jutros poslao Hrvatskoj.

Kako prenosi N1 “Hrvatska je izrazila spremnost pomoći Crnoj Gori u gašenju požara kao što je i do sada pomagala drugim državama, mogućnosti ustupanja snaga za gašenje u inozemstvu glavni vatrogasni zapovjednik procjenjuje ovisno o situaciji s požarima i raspoloživim snagama u Republici Hrvatskoj. S obzirom na broj požara i visoku opasnost od požara Canadair CL-415 nije upućen na gašenje u Crnu Goru”, poručili su izhrvatskog Ministarstva odbrane.

Kako navode, zračne snage od početka druge faze protupožarne sezone do 11. avgusta 2022. na području Hrvatske sudjelovale su u gašenju 81 požara, ostavrile su 4.421 let i izbacile 22.583 tone vode. - piše N1.

“Prema podacima Hrvatske vatrogasne zajednice od početka godine do danas u Hrvatskoj su bila 6.852 požara raslinja, opožarena površina je 53.248 hektara. Zrakoplovi su za gašenje požara korišteni 23,33% više nego u istom periodu 2021. godine. Ukupno je u 2022. zaprimljeno 224 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice, a na navedenim zadaćama izvršeno je 5.037 letova i izbačeno je 25.287 tona vode”, poručili su.

Zračne snage sudjelovale su i u gašenju požara u Bosni i Hercegovini i u Sloveniji.

“Radovi na otklanjanju posljedica udara ptice na Canadair CL-415 su u tijeku. Očekuje se da će zrakoplov biti operativan do kraja tjedna. Na jednom Canadairu CL-415 koji je u ZTC-u počele su probe na zemlji i u zraku, njegov dolazak u vojarnu u Zemuniku očekuje se početkom sljedeće sedmice. Ministarstvo obrane sa ZTC-om ima isključivo poslovne odnose te ni na koji način nema utjecaja na poslovanje tvrtke i njihov odnos prema djelatnicima”, zaključili su iz Ministarstva odbrane Hrvatske.

Izvor: RTCG / N1

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN