• SVE VIJESTI

Da li će struja poskupjeti iduće godine znaće se krajem novembra


Da li će doći do povećanja ili smanjenja cijene električne energije u Crnoj Gori od 1. januara 2023. još je rano govoriti kažu iz Regulatorne agencije za energetiku i Elektroprivrede Crne Gore. One će, kažu, dijelom zavisiti od odluka koje će Agencija donijeti krajem novembra ili početkom decembra ali i okolnosti koje budu pratile poslovanje EPCG u posljednjem kvartalu ove i početkom naredne godine, cijena na berzi i hidroloških prilika.

"Preuranjeno je komentarisati da li možemo očekivati povećanje ili smanjenje cijene struje, postoje faktori i za jedan i za drugi trend", kazala je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na Televiziji Crne Gore direktorica Regulatorne agencije za energetiku Milica Knežević.

Ona pojašnjava da na cijenu struje utiču odluke Agencije i Elektroprivrede Crne Gore.

Dodaje da su Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Crnogorski operator tržišta (COTE) do 31. avgusta, u zakonom predviđenom roku, dostavili zahtjeve da im se odobre troškovi za koje smatraju da su im neophodni kako bi pružili usluge kupcima električne nergije u naredne tri godine.

"CGES je tražio na godišnjem nivou 32 miliona eura, što je u odnosu na ono odobreno u odnosu na ovu godinu 6% povećanje, a CEDIS na godišnjem nivou u prosjeku 112 miliona eura, što je povećanje za 36%", kazala je Knežević.

O njihovim zahtjevima, kako je dodala, Agencija trenutno odlučuje.

"Odluka će se donijeti nakon sprovedene javne rasprave a to će biti krajem novembra ili početak decembra", kazala je Knežević.

Tomaš Damjanović iz EPCG kazao je da odluka o tome da li će doći do povećanja u onom dijelu na koji utiče EPCG zavisiće od poslovnih rezultata kompanije. On napominje da su iz EPCG više puta isticali da je povećanje cijene struje u dijelu na koji oni utiču krajnja mjera.

"Nadamo se da do toga neće doći ali još uvijek je rano da decidno govorimo da li ne, mnogo toga će zavisiti od stanja do kraja ove godine...Cijene zavise od okolnosti koje nas budu pratile u posljednjem kvartalu ove ali i tokom naredne godine. Bilo bi nezahvalno govoriti decidno. Znate da su cijene na berzi visoke i dosta će zavisiti od toga ali i od hidroloških prilika. Naša je želja da ne dođe do povećanja u dijelu koji mi definišemo ali sve će zavisiti od kretanja na berzi i ostalih aspekata koji utiču na poslovanje EPCG u narednom periodu", kazao je Damjanović.

On ističe da EPCG trenutno uvozi 15% ukupne potrošnje struje u zemlji i dodaje "naša očekivanja su, ako tendencije u ostatku godine budu na nivou prosjeka iz 2021, 2020, i 2019. godine da ćemo na kraju biti u plusu. To je projekcija".

Izvor: RTCG

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN