• SVE VIJESTI

(VIDEO) Protest za spas bolnice Meljine. Manje građana, ali poruka jasna - nema odustajanja


Nažalost, znatno manji broj građana Herceg Novog, u odnosu na prošli put, uz predstavnike lokalne Opštine opet su danas, na 2 sata,  blokirali Granični prelaz Debeli brijeg u znak protesta zbog situacije u Bolnici Meljine sa porukom da Herceg Novi neće odustati od borbe da ova zdravstvena ustanova bude uvedena u sistem javnog zdravstva i osigurano njeno redovno funkcionisanje. 

Prisutnima se obratio predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović koji je pozvao Vladu Crne Gore, premijera Dritana Abazovića, ministre zdravlja i finansija, Dragoslava Šćekića i Aleksandra Damjanovića, kao i sve ostale koji su nadležni za rješavanje pitanja Bolnice Meljine da ozbiljno shvate poruku građana, jer Novljani neće odustati od protesta dok ova ustanova ne uđe u sistem javnog zdravstva i dodao da se od prošlog protesta / blokade u nije mnogo toga promjenilo. 

"Lokalna samouprava, zajedno sa predstavnicima Bolnice Meljine, uložila je ogroman napor da dođe do poboljšanja statusa ove zdravstvene ustanove, da iz Podgorice čujemo koje je rješenje. Nažalost, to nismo čuli. Zbog toga smo prinuđeni da danas ponovo blokiramo granični prelaz Debeli brijeg. Blokiraćemo sve dok ne čujemo koje je rješenje i dok se ono ne sprovede u djelo“, poručio je Otović.

Potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur poručio je da „Herceg Novi zaslužuje i mora da ima bolnicu“ te da opstanak Bolnice u Meljinama predstavlja pitanje od odlučujućeg značaja za život i budućnost grada, za privredu, turizam i dalji razvoj,

Građanima se obratila i Glavna medicinska sestra u Bolnici, Vesna Manojlović. Ona je istakla da ljekari i osoblje Bolnice stručno i odgovorno obavljaju svoj posao, uprkos činjenici da za svoj rad ne dobijaju redovne plate i honorare kao i da opstanku ove ustanove doprinose svi zaposleni, kako ljekari i medicinsko osoblje, tako i svi ostali profili nemedicinskog osoblja, od radnika i radnica na prijemnom, u vešeraju, kuhinji, finansijskom odjeljenju, do vozača, onih koji se brinu za serviranje hrane, higijenu i uređenje objekata i dvorišta, vozača i tehničke službe. 

„U bolnici je zaposleno 155 radnika, od čega su većina porodični ljudi, a imamo i samohranih roditelja, podstanara, po jednog zaposlenog člana u porodici. Plate ne primamo redovno, nekada više i od par mjeseci. Da li se neko pita kako ćemo svojoj djeci i bližnjima obezbijediti skladan i skroman način života i školovanja?“, kazala je Manojlović i poručila da se radnici nadaju rješenju statusa Bolnice a to „ podrazumjeva samo jedno – ulazak u sistem javnog zdravstva“. Ujedno je pozvala građane da nastave zajedničku borbu jer je Bolnica neophodna svima.

Predsjednik Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, Maksim Vučinić rekao je da je Komisija usvojila određene zaključke, koji su dijelom slični zaključcima Skupštine opštine Herceg Novi, ali do danas nemaju odgovor od relevantnih institucija, prvenstveno Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija.

„Mi smo dali zaključke da Vlada Crne Gore treba da proglasi javni interes nad Bolnicom Meljine i da je treba vratiti na zakonski način, u skladu sa onim što je moguće uraditi prema Zakonu o stečaju, jer postoji praksa i postoji slovo zakona koje to omogućava. Nikakvih tu nema ograničenja ni od Brisela ni od naših domaćih zakona, samo je potrebna politička volja da se riješi problem. Ukoliko oni budu i dalje ignorisali zahtjeve Herceg Novog, predlažem vam i da se sretnemo u Podgorici ispred Vlade Crne Gore i resornog Ministarstva“ - rekao je Vučinić. 

Odbornik u lokalnom parlamentu, Nikola Radman rekao je da je na lokalnom nivou postignut dogovor da se pripremi pravni koncept i naredne sedmice sa tim predlogom ide direktno u Vladu a ako predlog ne bude prihvaćen, protesti će biti nastavljeni.

Zoran Lazarević, takođe odbornik u SO HN, rekao je da je borba za opstanak Bolnice Meljine borba za osnovna, Ustavom garantovana ljudska prava – pravo na život i pravo na zdravlje.

„Oni koji su odgovorni da u okviru svojih resora rješavaju ovo pitanje, nisu u stanju to da urade zato što nemaju dovoljno kvalifikacije da to rade na sveobuhvatan način. Jedini organ koji ovo može da riješi je Vlada Crne Gore, koja u potpunosti mora da preuzme odgovornost za sudbinu građana ovog grada. Imali smo prilike da prije nekoliko dana budemo na razgovoru sa subjektima i organima izvršne vlasti koje prepoznajete kao učesnike u ovom postupku – Agencija za zaštitu konkurencije i ministarstava zdravlja i finansija. Jasno je da između tih organa ne postoji sinhronizacija, niti volja da se sinhronizuju kako bi riješili ovo pitanje“ - reao je Lazarević. 

Svakako najviše pozitivnih reakcija građana izazvala je svojim obraćanjem Olivera Doklestić, direktorica Vodovoda HN koja je naglasila da bez Bolnice nema budućnosti ni za Institut Igalo, a onda ni za Herceg Novi kao zdravstveni centar i zapitala da li je do sada urađena analiza uništene privrede nekada jakog i dobro razvijenog, bogatog grada, čiji građani su samodoprinosom u periodu od 1986. do 1992. izdvojili današnjih oko 14,6 miliona eura.

"U šta je usmjeren taj novac i koliko sredstava je vraćeno u Bolnicu, zašto sredstva od prodaje velikog doka iz Bijele ili zakupa Mamule nisu uložena u Herceg Novi, već je grad sada prinuđen da moli za pomoć Vlade. Podržvam predlog koji je uputio odbornik Borivoje Vuković na sjednici lokalnog parlamenta, da treba u potpunosti razložiti finsijske izvještaje i uraditi analizu svih potraživanja Bolnice. „Vodovod“ ima potraživanja prema Bolnici od 360.000 eura, ali nećemo ih blokirati jer je to nemoralno! Dugovanje za porez prema Opštini je 850.000 eura, pa neka država omogući da se grad preko ovih dugovanja uknjiži na dio imovine Bolnice! Na taj način ćemo najbolje pokazati da volimo svoj grad i kako da Bolnicu vratimo u svoje okrilje. Hoćemo analizu 14,6 miliona eura, novac nije mogao da nestane. Hoćemo da Vlada nama polaže račune, a ne mi njoj! Nismo mi ništa dužni Vladi, bez obzira ko u njoj sjedi, već je ona dužna građanima Herceg Novog“, zaključila je Doklestić na šta su okupljeni građani reagovali burno i sa odobravanjem.

Nakon obraćanja Olivere Doklestić građani su se razišli. Protest je trajao nešto više od 90-ak minuta. Nažalost, na protestu se okupilo manje građana nego prošli put. Koliko je primjetno građana bilo manje govori i činjenica da su i za prošli protest, 6.11. i za ovaj bila obezbijeđena 3 autobusa za prevoz građana. I dok su prošli put sva tri bila puna, ovog puta svi su mogli stati u jedan. Iako je pitanje spasa bolnice ključno za čitav grad i tiče se svakog građanina, nažalost, opet su nalažena opravdanja poput "radni dan", "od protesta nema vajde"... i slično. Ono što je posebno razočarenje je izostanak podrške šire javnosti, javnih i poznatih čličnosti, crkve, privrednika i NVO sektora o čemu smo već pisali

I ovog puta na protestu su bili Novski bajkeri kao i predstavnici svega par NVO udruženja kao i predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i direktorica Bolnice Olivera Elez.

Izvor: Opština HN / Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN