• SVE VIJESTI

Dom zdravlja na "liječenju"


Dugo, predugo, već traje "ne talasati" status u Domu zdravlja. Status u kome su se svi problemi u toj ustanovi držali dalje od očiju javnosti, dok je zauzvrat ta ista javnost ćutala da se ne bi, na neki način, zamjerila onima bez kojih se ne može. 
Ipak, zadnjih par godina, talasanje u toj ustanovi je sve intezivnije a sve je počelo smjenama zadnja dva direktora koja su, svaki na svoj način, izazvale reakcije.

Šta i kako su radili jedan i drugi za svojih mandata, (zadržaćemo se samo na prethodna dva) isplivalo je vrlo brzo nakon njihovih smjena. Uzburkalo se tim više jer su svi redom, ne samo zadnja dvojica, bili plodovi političkih kalkulacija i kadriranja. Tako je i sa najnovijim slučajem, i to je nešto na šta smo odavno oguglali, međutim - upravo ovaj najnoviji slučaj, za koji je takođe kristalno jasno i očigledno svima da je plod politike, na nekoliko načina drugačiji.

Najprije, u jeku žestoke bure oko smjene direktora i imenovanja novog v.d.-a, već u prvim danima stupanja na funkciju, novi je v.d. direktor krenuo sa "drmanjem" stanja u instituciji a vrlo brzo krenulo se, doduše puževim korakom, i ka uvođenju reda i discipline, koji su, budimo realni, bili hronično deficitarni. Podsjetimo i da je skoro istog momenta uvedena i mogućnost prijema građana i iznošenja problema direktno direktoru što je do sad bila nemoguća misija. Uslijedile su i krivične prijave protiv dvojice medicinskih tehničara zbog sumnje u lažiranje kovid potvrda, ali i kadrovske promjene, dolazak hirurga i neurologa, sve do najnovijeg - premještaja jedne od doktorica u Ambulantu Igalo što je rezultiralo i peticijom “Zaštitimo svoje pravo na izabranog doktora u Domu zdravlja Herceg Novi” protiv direktora u kojoj se tvrdi da je riječ o njegovoj samovolji što je on demantovao u medijima.

Da li je upravo navodna samovolja razlog peticije ili je pak do premještaja došlo zbog, na primjer, žalbe jednog dijela pacijenata, u ovom momentu se ne zna ali, kako rekosmo, svima je jasno da je predugo trajao status "ne talasanja" u Domu zdravlja te da je nezadovoljstvo građana mnogim doktorima i medicinskim kadrom, sve veće (o čemu smo već i pisali a što možete pročitati ovdje). Isto tako, sa druge strane, nije novost ni to da naše institucije izuzetno teško, čak nikako, ne podnose bilo kakve promjene.

Samim tim neminovno se nameću pitanja šta ako je, kojim slučajem, svaki potez v.d. direktora u funkciji poboljšavanja usluga Doma zdravlja, ali je neki od postupaka "čačnuo" nekog ili nešto? I ne mora rezultat toga biti ova peticija, naprotiv može biti bilo šta drugo. Zatim, šta ako zaista krene reforma Doma zdravlja u korist građana Herceg Novog? I, po mnogima vjerovatno najgore, šta ako svi ovi dosadašnji potezi izazovu simpatije i podršku građana, bez obzira o kojoj političkoj kalkulaciji se radilo.

Zaista, ne treba obilaziti puno po kućama rodbine i komšiluka da bi ubrzo naišli na odobravanje i podršku makar nekog od postupaka novog rukovodstva uz nezaobilazan osvrt na predhodnike tipa "za razliku od onog ili onog prije njega". Svako ima neke svoje razloge zašto nekog ili nečiji potez hvali ili kritikuje, svako od nas ima sopstveno iskustvo u Domu zdravlja, ali je činjenica da je zajednička ocjena većine da je u Domu zdravlja pod hitno bila neophodna promjena - ona na bolje.

Da li je počelo "liječenje" Doma zdravlja, pokazaće se, izgledno je, vrlo brzo.

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN