• SVE VIJESTI

(VIDEO) Krah ili recept za uspjeh? Profesor dešifrovao tekst HR pjesme za Eurosong. Šta je ŠČ, ko je "traktor" a ko "mama"?


Iako su mnogi mislili da je prošlogodišnji, blago rečeno,"šok" koji je izazvao izbor Konstrakte za predstavnika Srbije na Pjesmi Evrovizije sa pjesmom In Corpore Sano, gotovo nemoguće nadmašiti, ove godine to je demantovala Hrvatska sa izborom pjesme koja je bukvalno izazvala haos u ex-jugoslovenskoj javnosti. Reakcije na pjesmu potpuno su podjeljene - ili ste oduševljeni, ili ste zgađeni, ali ono što je sigurno - niste ravnodušni.

Još i prije održavanja Dore (izbora Hrvatske pjesme za Pjesmu Evrovizije u Opatiji) sa gotovo 100% - tnom sigurnošću čak i površnom poznavaocu regionalne muzičke scene, bilo je jasno da će Riječki bend Let 3 nešto "napraviti", jedino se nije baš znalo šta. A sve je postalo potpuno jasno na sinoćnjem izvođenju pjesme u Opatiji.

O samom kvalitetu pjesme, stilu i uopšteno muzičkom dijelu ne vrijedi uopšte raspravljati. Nekome se ta vrsta muzike sviđa, nekom ne i tu je kraj. Stvar je ustvari u vrlo zanimljivim, čak šokantnim stihovima koji su privukli pažnju kako Hrvatske tako i javnosti u ostatku bivše Jugoslavije ali i širom Evrope.

Nažalost, i ovaj put mnogi, slobodno možemo reći zlonamjerniji, su "brže-bolje" požurili da iskoriste još jednu priliku da "otkriju poruke" mržnje rezultirane događaje ratnim događajima kod nas 1990-ih uprkos tome što je rijetkima makar imalo jasno šta u pjesmi predstavlja 'Majka', šta 'traktor', a što je sada već čuveno 'šč'.

Pjesma poruku i to kako šalje, ali, ne o događajima 1990-ih (dobro, možda malo, ali to je ipak Let 3), već u daleko, daleko većoj mjeri o mnogo skorijim sukobima na Evropskom tlu.

Detaljan i svakako najrealnije objašnjenje dao je Hrvoje Cvijanović, profesor s Fakulteta političkih nauka u Zagrebu u Facebook statusu koji prenosimo u cjelosti:

"ŠČ ( ruski Щ) pjesma Let3 o putinovskoj ('Majci') Rusiji, najprimjereniji je estetsko-glazbeni hrvatski odgovor za pjesmu Eurovizije na tekuću rusku agresiju. Pa da malo dešifriramo tekst. 'Mama' se stalno ponavlja u pjesmi: 'Mama kupila traktora, Mama ljubila morona' … 'Mama' kao Majka Rusija, a Белару́с (Bjelorus) je inače model traktora… Majka Rusija (pod)kupila Traktor (Bjelorusiju) iz koje je također pokrenuta agresija, i iz koje se zlo također širi (slično godinama 'kupuju' koga god mogu … Inače, Putin je nedavno dobio od Lukašenka traktor za rođendan). Ukratko, Majka Rusija voli morona - Putina - malog krokodilskog psihopata, koji prijeti armagedonom, zbog kojeg mali čovjek odlazi u rat. Tako to otprilike lirski vide Let3, jedini na hrvatskoj sceni koji su na simboličko-sarkastičan način opjevali rusku agresiju koja oblikuje sudbinu Europe. Nedavno, u jednom od intervjua, kad su se pojavili u TV studiju s raketama na kojima je pisalo 'Lenjin', izjavili su da je Putin 'primjer bahatluka koji misli da je planeta njegova igračka'. Tako govori band s lijevog spektra dok mnogi drugi šute! A što se tiče ostalih pjesama, uglavnom prilično isprazne i izlizane jadikovke o ljubavnim patnjama…a za to je bolje otvoriti 'Patnje mladog Werthera'," objavio je Cvijanović.

Kao što uvijek i biva, svako će sad naći neko svoje "objašnjenje" i neku svoju "pravu istinu", složiće se ili ne, ali svidjelo se to nekome ili ne jaka poruka je poslata. Koliko u njoj ima ekscesa i provokacije, već je druga priča, i to ona koja na Evroviziji "pali" u velikoj mjeri. 

Podsjetimo samo da bi i Konstrakta sa svojom performans-pjesmom skoro sigurno znatno bolje prošla prošle godine. Možda bi Evrovizija ovog maja čak bila i u Beogradu, samo da nije bilo upravo ekscesa, provokacije i "poruka" do tolike mjere do koje su čak i obesmislili prošlogodišnji izbor Pjesme Evrovizije. Ali, ko zna, možda je baš Let 3 otkrio "pravi recept" u pravom momentu koji će Evroviziju dovesti u Zagreb. Vidjećemo vrlo brzo.

Izvor izjave: Facebook Hrvoje Cvijanović

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN