• SVE VIJESTI

Crnogorski "ALLO, ALLO": "Dobar dan. Vjerovatno ste informisani..." - Ukinite ovu horor-seriju!


Ako Vam ovih dana zazvoni telefon a broj bude nepoznat velika je vjerovatnoća da će Vam se, ako budete znatiželjni pa se javite, sa druge strane sačekati, pored dvije ustaljene - i treća opcija.

Prve dvije su, zna se, i svi se redovno ponekad "nasadimo" - Anketa o nekoj, po pravilu, gluposti ili poziv na večeru da bi Vam uvalili proizvod koji košta 100 za samo 1000 eura.

Ta treća je od prije nekoliko godina - postala pravilno periodična. Čitav niz građana zadnjih sedmica "nasadio" se i javio a sa druge strane nije bila ni anketa ni večera već je cvrkutavi, umilni muški ili ženski glas, prosto mehanički, poželio Dobar dan i, kao iz topa, odmah nastavio: "Vjerovatno ste upoznati da se održavaju predsjednički izbori. Mi smo iz štaba tog i tog predsjedničkog kandidata... itd, itd..." . Naravno, detalji ovih "kaseta" upoznavanja sa razlogom poziva su različiti ali okvirno se uvijek svodi na isto.

A to "isto" je agitovanje i nasrtanje na Vas ne bi li Vas na bilo koji način privolili da date glas upravo tom nekom kandidatu. Sve za glas. Ne preza se ni od čega pa, sve višše, ni od gnjavaže putem telefona.

Pitanje i dilema koja se gotovo u trenu neminovno nameće je, najprije - odakle naš broj telefona baš tom štabu? Sve i da ste kojim slučajem odlučili da vam broj ne bude dostupan i u imeniku, to nije garancija da ćete izbjeći maltretiranje. Odgovor je nekako nemušt pa nekako uvijek kaže "slučajni odabir". Da li je slučajnost ili ne - ostaje da vjerujemo ili ne.

Kad smo već kod ove "slučajnosti odabira" zanimljivo je i još nešto. Naime, potpuno neplanski u svakodnevnom razgovoru sa nekoliko članova porodice i poznanika primjetili smo jednu vrlo zanimljivu "podudarnost". Članove naše porodice i poznanike, vrlo zanimljivo, zvali su upravo iz štabova kandidata čijoj političkoj opciji otprilike "naginju". Ne možemo garantovati i precizirati zašto i kako se baš tako "potrefilo" i ne možemo isključivo zaključiti da je to pravilo pogotovo što se radi o samo nekoliko osoba, ali - samo navodimo "zanimljivu slučajnost" onako uzgred.

tekst se nastavlja...

PROČITAJTE JOŠ: Borut Pahor - Ima li ga Crna Gora i zašto ne?

Odmah zatim nailazi i pitanje odakle svima njima pravo i čija je to uopšte drska ideja da nas pored svakodnevnog silovanja tokom predizborne kampanje, kao da nije dosta, uznemiravaju i maltretiraju u bilo koje doba dana putem telefona.

Kao da nije dosta što se svi redom keze i kerebeče sa svih mogućih ekrana, svih mogućih digitalnih platformi, svih mogućih medija, svih mogućih društvenih mreža, svih mogućih bilborda... kao da je situacija takva da je Crna Gora ubjedljivo najsretnija, najveselija, najoptimističnija, najbogatija... i sve naj, naj na ovoj planeti, a da će baš njhovim izborom taj status biti u rangu pravog Raja na zemlji. Kao da smo stvarno toliki idioti i ne znamo to šta znamo.

Uprkos tome što je još početkom kampanje Centar za građansko obrazovanje pozvao Agenciju za zaštitu ličnih podataka da utvrdi okolnosti pod kojima politički subjekti u svrhu kampanje upućuju SMS poruke i pozivaju građane na privatne brojeve telefona kao i na utvrđivanje odgovornosti mobilnih operatera koji su omogućili pristup brojevima telefona građana, koji su sada očigledan predmet zloupotrebe, i u skladu sa tim reaguje - od toga ništa - mrka kapa - maltretiranje se nastavlja po starom a osim toga, samim tim upozorenjem, ispostavilo se da "slučajnost" baš i ne pije vodu i da su u to zlostavljanje, po svemu sudeći, uključeni i operateri. Da li je po srijedi trgovina podacima, da li i ko trguje našim podacima? Hoćemo li dobiti odgovor? Vrlo vjerovatno - ne, po običaju.

A živci su sve tanji. A kako i ne bi bili? Tokom kampanje se izliva bukvalno 99% notornih laži za koje i ptičice na grani znaju da neće biti ispunjeni ko god bude bio izabran a uz to svi mi izuzetno dobro znamo. I ne, da i to bude načisto, cvrkutavi sagovornik nije drugar sa kojim se može ćaskati iz zabave. Uopšte nije zabavno jer on/ona unajmljeni su da budu mašine koje će Vas "upecati", ispitati, iscrpjeti, možda i sludjeti, ali povrh svega saznati "kako dišete" i to je njihov jedini cilj.

Koliko je mnogima preko glave ovog maltretiranja govore i sve češći vrlo grubi, drski, revoltirani, ljuti odgovori, i ekspresna odjebavanja od strane maltretirane osobe i to bez obzira da li se radi o ovom periodičnom "izbornom" ili onom standardnom "anketa / večera i uvaljivanje" zlostavljanju. S razlogom, ali samo zaista nije jasno da li su oni koji su ovakav vid silovanja osmislili svjesni koliku ljutnju izazivaju. Potez i pristup im je definitivno pogrešan a vrlo moguće i nelegalan, a definitivno izuzetno iritantan.

Kultna serija "Allo, allo" uvijek se može iznova i iznova gledati i uvijek je smješna i izaziva dobro raspoloženje, ali ovaj naš - crnogorski "Allo, allo" je potpuna suprotnost i bilo bi vrlo pametno da se ova naša "horor" serija konačno ukine.

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN