• SVE VIJESTI

Borut Pahor - Ima li ga Crna Gora i zašto ne?


Da li znate ko je Borut Pahor? Vrlo je vjerovatno da ste čuli za dotičnog gospodina, ako ne iz medija, onda ste vrlo moguće naletjeli na nekoj od društvenih mreža. Naime, on je bio predsjednik i premijer Slovenije, zemlje sa kojom smo do 1991 bili u zajedničkoj državi, a poznat je još i kao "Instagram predsjednik" kojeg na toj društvenoj mreži prati više od 300.000 pratilaca. Iako više nije u politici, i dalje je aktivan na društvenim mrežama a proteklog mjeseca ponovo je bio u žiži slovenačke ali i ex-jugoslovenske javnosti. Doduše, ne baš i crnogorske obzirom da je nama mnogo aktuelniji bio, na primjer, svemirski program i natezanje ko će se boriti za zlatnu koku - tj predsjedničku fotelju, ali krenimo redom.

Gospodin Pahor je nedavno na aukciji prodao svoj Renault 4. Da, pitate se, zašto je to uopšte tema i bili bi ste u pravu da dotična prodaja jednog starog automobila nema jedan izuzetno jak značaj čak pomalo vezan i za nas.

Predmetni Renault 4 g-din Pahor kupio je početkom 1990-ih za 500 tadašnjih njemačkih maraka i svo vrijeme, tačnije do ovih dana, čak i u doba njegovog predsjedavanja i premijerovanja Slovenijom, bio njegovo lično prevozno sredstvo - da, čak i dok je bio na čelnim funkcijama države. Ne, nije se g-din Pahor vozio Majbahom, vjerovatno se često vozio i u nekoj lux-limuzini jer ipak je to političar, ali nije mu bio problem ni da svoju predsjedničku stražnjicu provoza i u - Renaultu 4. Ipak, g-din Pahor od njega se odvaja ali iz jednog posebnog razloga. Naime, nakon prodaje, sva sredstva, odnosno prikupljenih 60.000 eura koliko je dostigao na aukciji donirana su za borbu protiv raka kod djece.

A kakve sve to veze i dalje ima s nama, pitate se i dalje. Pa vrlo jednostavne - zapitajte se samo da li je ikada ijedan naš predsjednik (doduše jako smo ih malo promijenili), premijer, ministar ili poslanik, odkad smo prestali da budemo u zajedničkoj državi sa Slovenijom napravio jedan potez makar samo sličan ovom? Možete li se sjetiti tako nečeg i zašto ne?

Ne možemo i ne želimo ulaziti u to da li ima makar i promil samopromocije u potezu g-dina Pahora, jer opet kažemo, ipak je to političar, ali je činjenica da je potez zaista human i velik gest i koliko god neko zlonamjerno tražio negativnosti u njemu - ne može je naći. Pogotovo ne ako se gleda iz naše perspektive.

Zadnjih sedmica u toku je predizborna kampanja i ponovo smo pred ko zna kojim "sudbonosnim" , ovaj put predsjedničkim, izborima i opet se zahuktavaju notorne i najtupavije laži koje samo budala bez grama mozga može progutati, a svi ti koji prosipaju te budalaštine kao i čitava plejada parazita uz njih se zadnjih decenija, od kad nismo zajedno sa Slovenijom, natrpala (čitaj nakrala) silnog materijalnog bogatstva toliko da je obezbijedila i svoje čukun-čukun-unuke. I to baš svi, bez obzira da li su bili ili su sada vlast ili opozicija, da li su na lokalima ili državnom aparatu, Svima je sve bilo potaman kada se trebalo trpati u džepove, na tajne račune i ko zna gdje sve ne. Nikad nije bilo problema kada je trebalo dijeliti plijen od čerupanja ili dograbiti ko zna koliko stanova, apartmana, jahti, automobila... na ko zna čija sve imena. Samo daj i neka traje a budale neka glasaju i "kolju se" među sobom. 

I za svo to vrijeme, a to je realno gledano bilo i suludo očekivati, niko, ali niko, se nije sjetio da neki svoj ili "suprugin" bivši "polovnjak" da na aukciju za humanitarne svrhe pa koliko god to populistički i samopromotivno bilo. Ni "polovnjak" a kamoli neki apartmančić, barkicu ili sličnu "sitnicu". 

Naravno, ostavićemo prostor za "čast izuzecima" ako je ikada tako nekog bilo, a ko je možda nekome nešto donirao daleko od očiju javnosti što bi svakako, u tom slučaju, bilo i pohvalno, ali iskreno čisto sumnjamo da u tom dijelu crnogorskog "društva" ima takvih. 

A posebno odvratno u svemu je da svi oni redom, dakle opet da naglasimo, počev od predsjedničkih kandidata pa sve naniže do lokalnih funkcionera, imaju puna usta "brige" za ugrožene, sirotinju, slabije dok istovremeno, bukvalno, ni Bogu tamjana ne bi dali, kako izreka kaže. Ili, pardon, izreka "Bogu tamjana" ipak u nekim slučajevima ne važi, na primjer, kada politički namješten kadar u javnom preduzeću da 100.000 za crkvu dok ženi za transplataciju bubrega treba 120.000 što se skuplja SMS porukama građana... onako uzgred navodimo primjer.

Ipak, dobro znamo, naravno, da se g-din Pahor ne može kandidovati na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, a iskreno i da može ne bi nešto zapaženo prošao jer smo mi navikli da biramo loše, toliko loše da to više prelazi sve moguće granice normalnosti, a iz gore navedenog, nekako se sve jasno i vidi. Daleko je Slovenija, jako daleko, a prije samo 30-ak godina živjeli smo zajedno...

Gospodine Pahor, iz iskrene ljubavi prema mojoj rodnoj Crnoj Gori - glasam za Vas! 

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN