• SVE VIJESTI

Kako pravilno čuvati kuvana jaja? U frižider već nakon 2 sata


Nakon Uskrsa nerijetko se po frižideru vuku
 ostaci nakon praznične trpeze, a s obzirom na to da bi bilo dobro da se što manje hrane baca, pokušajte da iskoristite te ostatke u narednim danima. Ipak,  kuvana jaja imaju kraći rok trajanja od svježih jaja.

Kako pravilno čuvati kuvana jaja?

Tokom kuvanja uklanja se zaštitni sloj koji oblaže ljusku, čime jaja postaju osjetljivija na vazduh i štetne mikroorganizme. Stoga je hlađenje kuvanih jaja izuzetno važno kad je u pitanju spriječavanje kontaminacije ili kvarenja.

Njihovo čuvanje u frižideru pomaže usporavanje rasta bakterija jer potencijalno opasne bakterije rastu sporije na temperaturama ispod 4°C. Izbjegavajte dugo držanje kuvanih jaja na sobnoj temperaturi i stavite ih u frižider već nakon 2 sata od kuvanja.

Takođe ih je najbolje čuvati u kartonskoj kutiji ili u hermetički zatvorenoj posudi. Držite ih na unutrašnjoj polici, a ne u vratima, jer često otvaranje i zatvaranje frižidera može uzrokovati variranje temperature na tom mjestu.

Koliko dugo mogu izdržati tvrdo kuvana jaja prije nego što se pokvare?

Ako se pravilno čuvaju, tvrdo kuvana jaja - oguljena ili neoguljena - mogu se sigurno držati u frižideru otprilike nedjelju dana. Ako niste sigurni koliko dugo su tvrdo kuvana jaja bila čuvana u frižideru, prvo provjerite je li im se na ljusci stvara sluzavi sloj. Ako to primjetite - bacite jaje.

Boja žumanceta

Mnogi ljudi se brinu ako je žumance tvrdo kuvanog jajeta zelenkasto-sive boje. Međutim, to ne znači da se jaje pokvarilo. Boja žumanceta varira u zavisnosti od vremena i temperature kuvanja. Kada se jaja dugo kuvaju, žumance postaje blijeđe i na kraju poprimi zelenkasto-sivu boju.

Ova boja se javlja kad prekuvate jaje jer to uzrokuje reakciju gvožđa iz žumanceta sa sumporovodonikom iz belanceta. Iako to može uticati na teksturu i ukus u ustima, sigurno je za jelo.

Izvor: Stvar ukusa

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN