• SVE VIJESTI

Nemojmo se brukati! Ulazi na kule 4 eura - za šta???


Kako je danas grad saznao, sutra se otvaraju naše gradske kule za posjetioce i odmah zatim - hladan tuš. Ulaz za pojedinačne posjete je - vjerovali ili ne - 4 eura. Da, dobro ste pročitali - 4 eura!

Samo se pitamo ko je taj mozak koji je donio ovu odluku i zašto? Da li je taj "biser mudrosti" ikad, ili makar u zadnjih par godina posjetio neku od gradskih kula. Očigledno nije jer da jeste vidio bi da je sramno naplatiti i 40 centi a kamoli 4 eura.

Prošlih godina smo u nekoliko navrata posjertili kule i utisak je, malo je reći, bio gorak a o svemu smo i pisali na našem blogu u rubrici STAV. Jedino što, tada za 1 ili 2 eura, dobijate je lijep pogled, vrlo vjerovatna mogućnost da se strmoglavite ili polomite u nekoj od mnogobrojnih i sve većih pukotina, a ako vam se baš posreći, možda ugazite i u neku od zaostalih "nagaznih mina" životinjskog porijekla (mada možda i ljudskog, ko zna). 

U svemu će posjetilac "uživati" najčešće sam jer nikog nema da ga provede tim istorijskim građevinama a kamoli da mu objasni razlog postojanja i istoriju, osim ako nije riječ o grupnoj posjeti kada će platiti 3 eura i možda nešto saznati. O engleskom, francuskom, njemačkom jeziku suvišno je govoriti a još je suvišnije pričati o digitalnoj i/ili 3D opremi koja će vizuelno i atraktivno upoznati posjetioce sa kulama i gradom. Kule, pritom, nisu krive što su male pa ih možete preći već za nekoliko minuta, ali problem je što se niko i ne trudi da posjetioca, ako mu već izbija pare iz džepa, zadrži makar što duže i pruži makar neki vid ponude.

O privlačenju stranih, zapadnoevropskih turista, suvišno je trošiti riječi, i takođe smo o tome pisali, što možete pročitati u nekoliko tekstova rubrike STAV, a ono što je najveća tragedija je, što smo nažalost, bili u pravu. Kako onda - tako i sada, ništa se promijenilo nije. Veće su jedino pukotine, korov i cijene ulaza.

tekst se nastavlja...


I čemu onda povećanje cijene? Za održavanje i sanaciju kula, očigledno ne, za privlačenje turista i tehnološko unapređivanje i modernizaciju, još očiglednije ne... a upravo to je ono za šta bi trebalo izdvajati nivac ako želite da ga iskamčite od turista. Jedino što se nameće kao odgovor je da - fali para. Ali za šta? Vjerovatno je previše partijskih uhljeba koje treba finansirati ili za pokrivanja ugrađivanja, možda i za neka podmazivanja... dakle sveukupno uobičajenih "tekućih" aktivnosti, a ovo ispada nekako "najbezbolnije" zavlačenje i namaknjivanje para. 

I, ne, nemojmo o poskupljenjima, inflacijama, krizama itd... Niko nije naivan da proguta priče o velikim troškovima, održavanjima, ulaganjima i slično... Nemojmo o tome jer se sve vidi. Kule ne znaju da lažu, a pogotovo njihove pukotine i sve jadnije stanje. Ne znaju da lažu ni autobusi koji će i ove kao i prethodnih godina pored grada i njegovih znamenitosti prolaziti kao pored "turskog groblja". Ne znaju da lažu i činjenice da je posjeta kulama i prije bila daleko manja nego što naši turistički biseri zaslužuju.

Nažalost, neki na pozicijama donosilaca odluka uporno odbijaju da shvate, ili im je ovako lakše, da se ovakvim načinima, tj povećavanjem (čitaj pokušajem peljužanja) za ništa turisti odbijaju od ovog grada. Nikako da shvate da za neki novac, koliki god on bio, čak i samo 1 euro, nešto moraju da ponude. Turizam se već jako odavno ne zasniva samo na "lijepim pejzažima". Odavno turisti traže nešto za uzvrat kada daju svoj novac, pa makar to bio i taj 1 euro, a kamoli 4. O inostranoj konkurenciji i odnosima "kulturne znamenitosti - cijena obilaska" nećemo ni govoriti, nema potrebe jer očigledno od mnogih drugih opet ništa nećemo naučiti.

"Gospodo" nadležni, upamet se, promijenite ovu odluku dok je još na vrijeme. Nemojmo prelaziti put od našeg ponosa do naše bruke. Nismo u poziciji da gosti kažu "sad i nikad više". Treba li nam takvo blamiranje?

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN