• SVE VIJESTI

Trpe djeca: Obustavljanje isplate iz Alimentacionog fonda neprimjereno i neodgovorno


Isplate iz Alimentacionog fonda, koji je osnovan 1. novembra prošle godine, obustavljene su i neće ih biti sve do najavljenih izmjena Zakona o privremenom izdržavanju djece, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Advokatica Maja Živković ocjenjuje za Antenu M da je posrijedi nesnalaženje u primjeni zakona.

"Neprimjereno je, neodgovorno i vjerovatno presedan što se tiče nepostupanja države po zakonima koje je donijela Skupština", kaže ona. 

Ističe da je problema više.

"Jedan od problema je taj što u mnogim presudama nije navođen broj žiro računa na koji treba da se plaća alimentacija pa se to našlo kao problem i roditelji su upućivani da pokreću postupke pred osnovnim sudovima radi izmjene odluke kako bi se u rješenju o privremenoj mjeri stavio broj žiro računa što negdje nije u skladu sa zakonom jer to izričito ne piše.

Poslije nekog vremena su počeli da traže da se prvo pokrene postupak pred javnim izvršiteljem, što nijednim slovom zakona nije propisano. Pored svega toga, ono što se javlja kao problem je da se licima koja su podnijela zahtjev ne odgovara, ne dostavlja im se recimo dopis u kojem se traži dopuna ako je nešto neadekvatno. Veliki je broj takvih slučajeva. Takođe ima slučajeva koji su riješeni ali se u toj situaciji čeka na naplatu."

Navodi da je iznos isplaćen u samo 21 predmetu za cijelu Crnu Goru što, kako kaže, samo govori o tome šta je dugo najavljivani i dugo iščekivani zakon donio.

"Zakonski tekst nije u cjelosti adekvatan, ali se nije smjelo postupati na štetu lica, nego eventualno ako nešto nije dovoljno jasno, trebalo bi postupati u korist stranke. Primjena je počela prvog novembra, mi već četiri mjeseca nemamo stvarnu primjenu tog zakona. Tu djeca trpe", kaže Živković. 

Apeluje da svaka osoba koja je podnijela zahtjev, mora sama dalje da se bori.

"Da se bori da se donese rješenje, da se postupi po zahtjevu koji je predat, po zakonu koji je na snazi. Ljudi ne treba da posustanu i odustanu od svojih prava i prava svoje djece".

Podjsetimo, izmjene Zakona treba da usvoji Skupština, koja je sredinom marta raspuštena ukazom predsjednika države Mila Đukanovića.

Izvor: Antena M

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN