• SVE VIJESTI

DOO „Vodovod i kanalizacija“ partner na dva međunarodna projekta


Poslije višemjesečne pripreme i saradnje sa međunarodnim partnerima, ViK je zvanično postao partner na dva međunarodna projekta od kojih se očekuje da unaprijede poslovanje društva.

Prvi je projekat međugranične saradnje Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014-2020 // IPA VI – A (2021 – 2027) //„WaterLINK – Smart and innovative management practices for preservation of regional water quality and supply – Program unapređenja vodovodnog sistema Herceg Novog”.

U ovom projektu ViK HN učestvuje sa partnerima, opštinama Konavle i Trebinje i njihovim vodovodnim preduzećima. Ukupni budžet projekta je nepuna dva miliona evra od kojih hercegnovskom ViK-u pripada 600.000 evra. Glavni cilj projekta je bolje upravljanje vodovodnom infrastrukturom kroz smanjenje gubitaka i poboljšanje upravljanja sistemom.

U dijelu projekta namijenjenog ViK-u predvidjene su slijedeće aktivnosti:

Detekcija kvarova, uspostavljanje DMA zona i daljinske kontrole potrošnje vode i uspostavljanje monitoring centra za potrebe praćenja svih parametara sistema i detekcije gubitaka; Georeferenciranje svih mjernih mjesta i glavnih cjevovoda vodovodne mreže sa izradom hidrauličkog modela vodovodne mreže i bilansa voda; Nabavka vozila za mjerenje i praćenje sistema vodosnabdijevanja sa potrebnom opremom; Obuka tehničkog osoblja.

Drugi projekat u kome će ViK HN uzeti učešće je u organizaciji Svjetske banke u Crnoj Gori, koja je uz finansiranje od strane Švajcarskog sekretarijata za ekonomsku pomoć – SECO-a pokrenula „Centar izvrsnosti preduzeća budućnosti“ (Utility of the Future Centre of Excellence (UoF)) koji će između ostalih aktivnosti podržati vršioce regulisanih komunalnih djelatnosti u državama Jugoistočne Europe u implementaciji metodologije UoF programa, koja se zasniva na strateškom upravljanju vodnim resursima. Udruženje vodovoda Crne Gore (UVCG) se upoznalo sa postignutim rezultatima u implementaciji prve faze programa UoF u Bosni i Hercegovini i u kontaktima sa predstavnicima Svjetske banke izrazili su interesovanje da se u program UoF uključe i javna preduzeća i jedinice lokalne samouprave iz Crne Gore. Kako je Svjetska banka podržala uključivanje crnogorskih javnih preduzeća VIKHN je aplicirao za učešće i postao dio ovog projekta.

Imajući u vidu već završene aktivnosti na uvodjenju različitih softvera čime su umrežene sve postojeće radne jedinice kao i softvera za očitavanje stanja vodomjera i novih procedura rada, što je sve ukupno unaprijedilo radne procese, sa realizacijom ovih medjunarodnih projekata rješili bi se dugogodišnji problemi u planiranju razvoja nove i sanacije postojeće vodovodne mreže što bi dovelo do značajnog smanjenja gubitaka na mreži i kvalitetnije kontrole rada cjelokupnog sistema.

Iz Vodovoda se nadaju da če aplikacije DOO “Vodovod i kanalizacija“ Herceg Novi na oba projekta biti uspješne i da će se potpunom realizacijom svih aktivnosti značajno unaprijediti rad preduzeća a time i osigurati urednije i kvalitetnije pružanje usluga potrošačima.

Izvor: Vodovod HN

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN