• SVE VIJESTI

Dragi Monstat - bolje ćuti!


Postoji laž, besramna laž i statistika. Po nekim tvrdnjama ovu izreku stvorio je Mark Tven, drugi tvrde da ju je utemeljio tadašnji britanski premijer Bendžamin Dizraeli - ko je, i da li je neko od mjih, ni dan danas ne zna se sa sigurnošću ali da je tada postojao Monstat slobodno bi smo mogli reći - oni su autori.

Šalu na stranu, ako pogledamo periodične izvještaje Monstata o kretanju prosječnih zarada, poskupljenjima, inflaciji, potrošačkoj korpi (koju, kako navode, od iduće godine neće računati - jedna ludost i iritacija manje) izreka sa početka teksta čini se kao apsolutna istina.

Detaljno će Monstat objasniti (i još više vas izludjeti objašnjenjem) metodologije po kojima dolazi do podataka koje izlaže javnosti, i vjerovatno to tako i rade, ali šta je smisao? Čemu ovo periodično izlaganje (očigledno) nerealnih podataka kada se uradi poređenje sa stanjem na terenu?

A da možda ipak ne služi političarima radi skupljanja jeftinih političkih poena i prosipanja populizma? Kako bilo, jedina funkcija koju ovi i ovakvi objavljeni podatci imaju kod građana ove zemlje je da im gurnu prst u oko, izvrijeđaju zdrav razum na mjesečnom nivou, izazovu salve smijeha, suza i revolta... i ništa drugo. Štaviše, svi podaci se ekspresno demantuju i pokazuju kao potpuno netačni sa samo jednim odlaskom u prodavnicu. Prosječnom (kako statistika voli nazvati) građaninu - odmah, sasvim i sve postaje jasno. Uzgred, eto i pitanja za analitičare Monstata - Pobogu, odete li vi nekad u prodavnicu?

Ipak statistika je tu, postoji, potrebna je, takva je kakva je i , uvjereni smo, ima neku funkciju za državu pa i društvo i ekonomiju, ali je problem u tome što je među građanima, u stvarnosti - nema., niti im išta znači u svakodnevnom životu  Ako Monstat treba postojati i baviti se time čime se bavi onda bi svakako trebali i pripaziti sa čim izlaze u javnost i prestati mahati građanima nevjerovatno iritantnim, čak i uvredljivim, na momente ponižavajućim, statistikama koji izgledaju kao mahanje crvenim čaršavom biku u koridi. Monstatu bi bilo bolje i pametnije da se malo pritaji i ćuti, makar kada su ovako osjetljivi podaci u pitanju. Što bi jedna druga izreka rekla, u ovom slučaju - "Ćutanje je zlato".

Autor: Hercegnovska svaštara

PROČITAJTE JOŠ: Neko kupus, neko meso, u prosjeku sarma - Kad stvarnost uporno demantuje prosjek iz mjeseca u mjesec



Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN