• SVE VIJESTI

Hrvatska: Novi slučajevi trovanja. Masovno povlačenje Coca-colinih proizvoda


Nakon Rijeke, Zagreba i Varaždina, novi slučajevi trovanja nakon konzumacije bezalkoholnih pića zabilježeni su u Splitu i Karlovcu. Prvi pacijent koji je zaprimljen u subotu i dalje se nalazi KBC u Rijeci i njegovo stanje je stabilno.

U Rijeci zasad nisu zabilježeni novi slučajevi trovanja.

Šestero, od sedam pacijenata zbrinutih u zagrebačkim bolnicama pušteno je na kućnu njegu, javlja HRT.

Po naredbi Državnog inspektorata Coca-Cola je povukla određene proizvode sa polica. 

U međuvremenu stigli su i rezultati ispitivanja za uzorak Romerquele vode iz Rijeke vezane za prvi slučaj koji pokazuju da su pH, metali, pesticidi i aditivi u granicama dozvoljenog te da nema nepravilnosti.

Rezultati, oni službeni, analize uzroaka sumnjivih napitaka, koji su juče uzeti u lokalu u kojem se sve dogodilo, još se uvijek čekaju, ali neslužbeno se saznaje da je u uzorcima bilo prisutno korozivno sredstvo. O čemu je tačno riječ još uvijek se čekaju službene izjave, javio je HRT.

Do tada, Coca-Cola je potvrdila da povlači seriju proizvoda coca-cole i to u plastičnoj ambalaži od pola litre, a povlače se i dvije ograničene serije mineralne vode Romerquelle u staklenoj ambalaži. I Državni inspektorat kompaniji je privremeno zabranio stavljanje na tržište i naredio povlačenje sumnjivih proizvoda. Proizvode sa svojih polica povukla je i Fortenova grupa.

Članice Fortenova grupe - Konzum, Velpro, Tisak i Roto Dinamic, u cilju zaštite zdravlja kupaca samoinicijativno i preventivno iz svoje maloprodajne i veleprodajne mreže povlače sva bezalkoholna pića proizvođača Coca-Cola.

- Ta privremena odluka Fortenova grupe vrijedit će sve dok od relevantnih institucija i proizvođača ne dobijemo službene informacije o sigurnosti proizvoda i upute o postupanju, saopštili su iz Fortenova grupe.

Ceh ugostitelja i turističkih radnika Hrvatske obrtničke komore poziva ugostitelje da zaštite svoje goste i svoje poslovanje te da do zaprimanja više informacija i potvrda o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda maknu iz ponude sporna gazirana pića. Oni riječki to su već, samoinicijativno, učinili juče sve radi zaštite potrošača.

Coca-cola je potvrdila u srijedu da prema rješenju Državnog inspektorata privremeno povlači jednu seriju Coca-Cola Original Taste od pola litre u plastičnoj ambalaži te dvije ograničene serije Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate od 330 mililitara u staklenoj ambalaži.

- Prema usmenom rješenju Državnog inspektorata, privremeno povlačimo jednu seriju gaziranog pića Coca-Cola Original Taste od 500 ml u plastičnoj ambalaži, proizvedenog 11. listopada 2023. s rokom trajanja do 11. travnja 2024., stoji u saopštenju iz kompanije Coca-Cola Hrvatska.

Iako, kako napominju, njihova interna analiza nije pokazala nepravilnosti u proizvodnji ili u proizvodima, takođe su donijeli odluku o privremenom povlačenju dvije ograničene serije Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate od 330 ml u staklenoj ambalaži do završetka službene istrage.

Riječ je o serijama proizvedenim 27. maja 2023. s rokom trajanja do februara 2024. i 22. juna 2023. s rokom trajanja do marta 2024..

- Nastavljamo sarađivati s nadležnim tijelima i preduzimamo konkretne aktivnosti kako bismo zaštitili naše potrošače, stoji u saopštenju iz Coca-cole Hrvatska u kojem napominju da preduzimaju korake kako bi zaštitili javno zdravlje.

Izvor: HRT

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN