• SVE VIJESTI

NVO "Ekološko društvo Boke" podržalo građane u protivljenju gradnji tzv "Gradskog hotela"


Stanovnici ulice „Orjenski bataljon“ digli su glas pobune protiv izgradnje tzv. Gradskog hotela u uskom, strmom pojasu između ulice „Orjenski bataljon“ i magistrale, a koji je u postojećem obliku zelena, nekultivisana površina, katastarski prepoznata kao parcela 1569.

NVO Ekološko društvo Boke kotorske podržava građane i njihovu peticiju „STOP GRADNJI! Tako i piše na transperentima postavljenim na zgradama preko puta budućeg gradilišta.

"Analiziranjem prostorno-planske dokumentacije kao i izgleda same lokacije, prvi je zaključak da se radi o nepristupačnoj i, za gradnju teškoj lokaciji, te da je gradnja objekta na tom mjestu potpuno sumanuta ideja.

O čemu se, zapravo, radi? Lokacija je strma, uska, nalazi se između dva puta, magistrale i ulice „Orjenski bataljon“ na mjestu gdje je bilo aktivirano klizište i gdje je GP „Prvoborac“ uradio sanaciju puta, pa je tada izgrađen i trotoar sa južne strane ulice.

Planerski presedan je da je namjena ove lokacije, u dva važeća opštinska planska dokumenta, različita. U DUP-u Srbina (koji je urađen 2009. godine) ova lokacija je predviđena za hotel, sa smjernicama i planskim uslovima na osnovu kojih je investitor i uradio glavni projekat, spratnosti 4 etaže, sa 19 soba ili smještajnih jedinica, u dva objekta funkcionalno povezana. Međutim, u GUP-u , izmjene i dopune za zonu preko puta autobuske stanice, koji je urađen nakon DUP-a, ali kao planski dokument višeg reda, ista lokacija ima namjenu za porodičnu kuću. Kako je moguće da za jednu lokaciju važe dva različita dokumenta, sa različitim namjenama ?

tekst se nastavlja...

PROČITAJTE JOŠ: Stop "budvanizaciji": Stanari zgrada u ul. Orjenski bataljonpokrenuli peticiju protiv izgradnje Gradskog hotela

Na crtežima se vidi izvod iz DUP-a Srbina, grafički prilog namjene prostora i parcelacije. Gradski hotel po projektu treba da ima 19 „soba“ ili smještajnih jedinica, a 6 parking mjesta. Priključak ide na u. „Orjenski bataljon“. Gdje će se parkirati ostala vozila, i koliko ovakva strmina na kratkom potezu može da obezbijedi dobru saobraćajnu rampu, kako ličnim vozilima, tako i kamionima dostave i drugim? Samo 6 vozila u špicu sezone?

Po ovom planu (DUP-u Srbina) magistrala se širi na 3 trake. Trotoar ulice „Orjenski bataljon“ sa gornje strane (sjeverne) se ukida da bi se ulica proširila na račun njega, odnosno, napravio novi trotoar sa južne strane, da bi se predmetnoj parceli za budući hotel dala veća širina. Građevinska linija za Gradski hotel je svega 1,5 m, sa sjeverne strane, uz ulicu „Orjenskog bataljon“, a što je u normalnim planovima od 2,5 m ili više. S južne strane parcele, uz magistralu, planer nije predvidio ni zaštitni pojas Jadranske magistrale (koji ne bi trebao da bude ispod 5,0 m, koliko je bilo prvobitno kad je izgrađena magistrala) niti je odredio građevinsku liniju. Ovo znači da je „neko“ na volšeban način putni pojas najvažnije kolske, magistralne saobraćajnice, pripojio privatnoj parceli na kojoj se planira gradnja hotela. DUP Srbina predviđa širenje magistrale na tri trake, upravo ispred budućeg hotela. Pitamo se kako i gdje?

Na nedavno održanom sastanku predsjednika Opštine, Vodovoda i drugih u MZ Meljine, zbog ozbiljnih problema sa kanalizacijom i reciklažnim centrom, na primjedbe mještana, predsjednik opštine je prekorio Meljinjane da su “sami za sve krivi, za smrad, buku, otjerane turiste, jer nisu reagovali kad se gradio kolektor, reciklažni centar i Postrojenje za tretman otpadnih voda” (!?) E, sada se mještani bude zbog gradnje Gradskog hotela, “pred nosom”, gdje mu svakako nije mjesto, ali da vidimo koliko će lokalna vlast imati sluha da ih razumije i koliko će imati u sebi demokratskog principa da se poštuje volja građana.

Herceg Novi je grad zelenila. Ne treba nam gradnja svuda i na svakom mjestu. Ne smije se dozvoliti gradnja hotelela na ovom mjestu, iz 1000 navedenih razloga. Zelenilo je važnije, ali i pejzažno uređenje. Opština treba sama da se sjeti da kultiviše i održava ovakve zelene pojaseve uz magistralu. Kanarska palma zaslužuje zaštitu." - navodi se u saopštenju NVO "Ekološko društvo Boke".

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN