• SVE VIJESTI

Samo 1 dokazan slučaj trovanja: U bočici iz Rijeke sredstvo za pranje ili odmašćivanje. Mogući i nenamjerna greška i podmetanje


Rezultati vještačenja tečnosti iz čaše koju je konzumirala oštećena osoba podudara se u fizikalno-kemijskim svojstvima s tekućinom iz bočice bezalkoholnog pića s ukusom koja mu je bila poslužena, dok je analizom utvrđeno da se radi o jako alkalnim vodenim rastvorima (pH=13,6).

Temeljem utvrđenog hemijskog sastava može se zaključiti da se radi o nekom sredstvu za pranje i/ili odmašćivanje.

Nadalje, u 20 nespornih staklenih bočica istog pića zaprimljenih u originalnom pakovanju, utvrđeno je da sadrže prozirne tečnosti čiji je pH 3,5 što odgovara pH vrijednostima ovakvih vrsta napitaka.

Vezano uz prvi prijavljeni događaj na području PU zagrebačke od 7. novembra, takođe je dovršeno vještačenje tečnosti iz plastične boce bezalkoholnog pića te je utvrđeno kako tečnost iz bočice ima pH 2,59 koji je takođe uobičajen za ovu vrstu pića te u tečnostii nisu detektovani spojevi koji bi bili neuobičajeni za ovu vrstu pića", objavljeno je na stranicama MUP-a RH.

Nakon što su rezultati analize pokazali da je u piću koje je popio mladić u Rijeci bila alkalni rastvor, oglasio se i ministar zdravstva Vili Beroš.

"U ovom trenutku nema razloga ni panici ni daljem širenju straha. To govorim sada kad smo zaprimili nalaz provedenih vještačenja u centru Ivan Vučetić. Hrvatske institucije od prvog dana rade svoj posao, prate i nadziru situaciju te transparentno o tome izvještavaju javnost. To ćemo činiti u budućnosti. Nije dobro nasjedati i poklanjati lažnim porukama jer to doprinosi širenju panike i straha. Zasad se čini da se radi samo o jednom dokazanom slučaju kemijske ozljede probavnog trakta i to uzrokovane određenim alkalnim rastvorom."

Kako je objasnio riječ je o izolovanom slučaju gdje je bolesnik koji se nalazi u Rijeci za kojeg se zna od prvog trenutka da je najozbiljnije bolestan i jedini koji je oštećen u ovom događaju. Na osnovu kriminalističkog istraživanja utvrdit će se sve okolnosti koje su dovele do ovog događaja.

"Od 45 ljudi koji su se javili na pregled, samo četvero imalo je određene promjene na sluznici probavnog trakta koje mogu i ne moraju biti u vezi s uzimanjem alkalne tvari", dodao je Beroš i rekao da se može raditi i o podmetanju i o nenamjernoj greški.

Državni inspektorat objavio je tokom dana i rezultate analize boca Coca-Cole izuzetih iz automata na zagrebačkom fakultetu iz kojeg je navodno mladić koji je zaprimljen u bolnicu kupio bočicu gaziranog pića. Analiza je pokazala da su bočice zdravstveno ispravne.

Saopštenjem se danas oglasila i Coca-Cola.

"Nakon provedene analize Coca-Cole Original Taste (0.5 L i 2L) u plastičnoj ambalaži, Državni inspektorat Republike Hrvatske je službeno potvrdio kako su navedeni proizvodi sigurni za konzumaciju.

Poslujemo prema najvišim standardima kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, a ove nezavisne analize potvrđuju i rezultate naše interne istrage koja je pokazala kako nema nikakvih neusklađenosti ili odstupanja od najviših standarda u proizvodnji bilo kojeg od naših proizvoda.

U vezi s jednom bočicom Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330ml povezanom sa slučajem, kriminalistička analiza je u toku. Bočice iz navedene serije se privremeno povlače s tržišta u interesu javnog zdravlja." - saopšteno je iz Coca cola Hrvatska.

Izvor: danas.hr

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN