• SVE VIJESTI

Evropska podrška i više turista: Delegacija EU, ambasade Belgije i Švajcarske u posjeti Herceg Novom


U Kući nobelovca Iva Andrića danas je održan prijem za Ambasadorku EU u Crnoj Gori, Oanu Kristinu Popu, ambasadora Švajcarske Ursa Šmida i ambasadorku Kraljevine Belgije, Kati Bugenhaut. Sa njima su razgovarali predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, potpredsjednik Opštine Mirko Mustur i sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

Kako je kazala Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, Herceg Novi je u prethodnom periodu realizovao više projekata iz EU fondova, od kojih se dva posebno ističu - renoviranje Kuće nobelovca Iva Andrića i sredstva namijenjena PVK Jadran koji daje većinu vaterpolo igrača za reprezentaciju.

"Postoji i mnogo drugih projekata koje smo pomogli, iz oblasti poljoprivrede, obrazovanja i preduzetništva. Herceg Novi je dio mnogih prekograničnih projekata, u okviru bilateralne i trilateralne saradnje, i nadam se da će tako nastaviti. Želimo da vidimo da se životni standard građana unaprijeđuje kroz te programe i prije učlanjenja u Evropsku uniju, i mislim da sa ove tačke gledišta ti programi jesu zaista i pomogli“, poručila je Popa.

Prema riječima ambasadora Švajcarske, Ursa Šmida, sastanak je bio vrlo produktivan, a razgovaralo se o prekograničnoj saradnji Herceg Novog, koji se na tom polju pokazao kao vodeći primjer.

"Ovdje smo danas i jer slavimo Nacionalni dan Švajcarske i izuzetno mi je drago da na ovaj način potvrdimo međunarodnu saradnju koju Herceg Novi ima. Švajcarska je važan investitor u Crnoj Gori i u tom smislu uvijek postoji veliki potencijal za dalju saradnju. Herceg Novi je takođe poznat po svojim aktivnostima na poljima kulture i sporta, a veliki broj festivala su dobra prilika za saradnju. Nije slučajnost da Nacionalni dan Švajcarske slavimo upravo u Herceg Novom, jer će i švajcarski umjetnici učestvovati na 18. Guitar Art Summer Festivalu“, istakao je ambasador Šmid.

"U Herceg Novom sam prvi put. Sastanak koji smo održali bio je prilika za razmjenu mišljenja, ali i za naučiti nešto novo o gradu. Bila je velika čast imati prijem u Kući nobelovca Iva Andrića“, kazala je nakon sastanka ambasadorka Belgije, Kati Bugenhaut.

Ona je posebno istakla zadovoljstvo činjenicom da Herceg Novi mnoge projekte realizuje iz sredstava Evropske unije. S obzirom da je Crna Gora na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, Bugenhaut je naglasila da je sigurna da će naš grad biti i ostati pravi primjer regionalne saradnje i EU integracija.

Na sastanku se razgovaralo i o turističkoj sezoni i broju dolazaka turista iz Belgije i Švajcarske, informisao je predsjednik Katić.

"Po zvaničnim statističkim podacima, posebno kada je u pitanju Belgija, je da je 3 i po puta više turista bilo 2023. u odnosu na 2022. godinu, dok broj turista iz Švajcarske bilježi blagi porast iz godine u godinu. Kada govorimo generlano o turistima iz Evropske unije, vidimo da svake godine imamo korak na bolje, tako da i ove 2024. godine očekujemo da će taj broj značajno porasti. Svakako ima puno prostora da sarađujemo na polju kulture i turizma“, kazao je predsjednik Katić.

On je posebno istakao da Herceg Novi ostaje otvoren grad za saradnju sa svim ambasadama koje prepoznaju naš grad kao grad kulture i festivala.

Izvor: Opština HN

Коментари

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN