• SVE VIJESTI

Flamenkom otvoren 18. Guitar Art Summer Festival


Spektakularnim koncertom za glas i gitaru, u izvođenju španskog flamenko gitariste Hesusa Guerera i pjevačice Albe Karmone, sinoć je otpočeo 18. Guitar Art Summer Festival. Kombinacija latinoameričkog zvuka, flamenka i popularne muzike, ali i renome festivala koji iz godine u godinu održava visok nivo kvaliteta, probudila je veliku zainteresovanost Novljana i gostiju našeg grada.

U okviru tradicionalnog segmenta – Guitar visual art, sinoć je u galeriji Sue Ryder otvorena izložba Novljanina Nikole Ćurčina „Živjeti umjetnost i muziku gitare“. Ista postavka biće pred publikom i u Beogradu na narednom festivalu u čast gitare.

Prije nastupa španskih muzičara, publici su se obratili Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa i predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Popa je istakla veliko zadovoljstvo posjetom „predivnom Herceg Novom, kojeg naša zajednička ljubav prema klasičnoj gitari svakog ljeta pretvara u centar muzike i kulture“. Podsjetila je i da je Evropska unija već godinama ponosan partner ovog festivala, i napomenula da je  naročito ponosna na podršku koju je EU u teškim godinama Covid pandemije pružila ovom i drugim važnim kulturnim programima u Crnoj Gori.

"Zadovoljstvo je vidjeti da su kulturni forumi poput Guitar Art Summer Festivala i danas rasadnici kreativnosti i čuvari bogate umjetničke tradicije. Veliko hvala orgnaizatorima na bogatom i razvnovrsnom programu koji su nam i ove godine priredili. Zahvaljuci viziji i istrajnosti organizatora pred nama je inspirativan i bogat program. Uživajmo u naredne dvije sedmice pune nezaboravnih koncerata, novih prijateljstava i vječne magije gitare“, poručila je Popa.

Prema riječima predsjednika Katića, Herceg Novi je kao dobar domaćin i grad umjetnosti i kulture, prepoznao važnost i značaj ovakve manifestacije, otvorio mu vrata i pružio podršku.

"Na obostrano zadovoljstvo, festival se razvijao i svake godine nudio publici nešto novo, za klasu bolje, predstavljajući umjetnike iz cijelog svijeta publici u Herceg Novom. U isto vrijeme, ovaj jedinstveni grad upoznali su mnogi od učesnika i time utkali svoja imena u bogatu zbirku umjetnika koji su boravili ili stvarali u našem gradu”, naglasio je Katić.

U narednim danima očekuje nas još vrhunskih koncerata klasične muzike, a predstaviće se gitaristi iz Švajcarske, Grčke, Mađarske, Brazila i Crne Gore. Svakako, vrhunac ovogodišnjeg GASF-a biće veliki koncert za pamćenje – jedna od najvećih grčkih zvijezda Jorgos Dalaras nastupiće 14. septembra na Kanli kuli.

Večeras na Trgu od muzike, od 21.00 čas, autorsko veče Maje Le Ru poznate kompozitorke, a nastupiće gitaristi iz švajcarske Johan Smit i Vojin Kocić zajedno sa velikim gudačkim orkestrom Muzičke kole za talente iz Ćuprije.

Do 2. avgusta očekuje nas još vrhunskih koncerata klasične muzike, a predstaviće se i gitaristi iz Grčke, Mađarske, Brazila i Crne Gore. Svakako, vrhunac ovogodišnjeg GASF-a biće veliki koncert za pamćenje – jedna od najvećih grčkih zvijezda Jorgos Dalaras nastupiće 14. septembra na Kanli kuli.

Izvor: Opština HN

Коментари

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN