• SVE VIJESTI

Zašto kasnimo? - Analogni sat u digitalnom dobu


"Trokut" kod nekadašnjeg Agruma (sada Arome) u Igalu, uveliko se uređuje. Na njemu će, rješeno je, ubuduće mjeriti vrijeme veliki, najvjerovatnije, analogni sat.

Sve na grafici vrlo lijepo izgleda, ali nažalost - zakasnilo. Nekada zaista veliki simboli mnogih gradova širom svijeta odavno su umjesto pokazatelja vremena postali sporedna stvar na koje se u modernom dobu novih tehnologija malo ko obazire tako da su i ostali samo to - simboli jer su svoju primarnu funkciju vremenom izgubili.

Zašto se onda kod nas postavlja tek sad, veliko je pitanje isto koliko i ono ko je to odlučio i zašto? Misterija je još veća kada znamo da daleko veći simbol grada - Sat kula "šteka" i sve češće kasni, pa se slobodno možemo zapitati i ko će održavati novi sat i po kojoj cijeni?

Sva su ova pitanja za sada bez odgovora, pa kad ih već postavljamo, onda dodajmo i ova: Zašto nije postavljena neka lijepa fontanica? Da li je mogla biti postavljena neka skulptura nekog novskog umjetnika? ... itd, itd... dopunite niz...

Ponovimo, jeste lijepo i treba uređivati prostor, ali, dragi naši nadležni, izađite više iz čaure i prošlog vijeka, 'ajmo malo modernizacije, uđite u tok s vremenom, nije sramota osvrnuti se i pogledati kako to rade drugi pa i "pozajmiti" neku idejicu. Zašto ste toliko zaostali u analognom dobu? Grad kasni za drugima i to sve više.

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN