• SVE VIJESTI

Zabluda: glasanje nije građanska dužnost već njegovo pravo


U toku smo još jednog izbornog procesa za vrijeme kojeg ćete ponovo sa raznih strana, počev od samih političkih aktera, preko niza medijskih izvještaja i komisija do raznih nalitičara redom čuti da građani ispunjavaju svoju "građansku dužnost" ali, ta definicija potpuno je pogrešna.

Dužnost sama po sebi znači da je neko nešto dužan, odnosno u obavezi da nešto uradi ili ispoštuje. Na primjer, dužni ste (u obavezi) da poštujete zakone, plaćate rate za kredit, posjedujete lična dokumenta, upišete dijete u školu i tako dalje... U suprotnom, snosite zakonske posljedice i budete kažnjeni.

Kako u Crnoj Gori izlazak na izbore nije obavezan po zakonu, samim tim to nije i ne može biti građanska dužnost već isključivo građansko pravo koje građanin može ili ne mora iskoristiti ako ne želi a što je potvrđeno i definisano najvišim pravnim aktom Crne Gore - njenim Ustavom.

Dakle, na svakom građaninu je odluka da li će ili neće izaći na izbore i tu mu odluku niko ne može oduzeti, niti na njegovu odluku o korišćenju svog Ustavom datog prava da bira i bude biran iko smije uticati na bilo koji način, a pogotovo ne ovakvim zabludama.

Odluka je samo Vaša.

Sretno!

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN