• SVE VIJESTI

Vodovod HN: Mjere za stabilizaciju vodosnabdijevanja na hercegnovskoj rivijeri


Iz Hercegnovskog "Vodovoda" saopšteno je da epovoljna hidrološka situacija tokom ovoga ljeta dodatno otežava vodosnabdjevanje na cijelom crnogorskom primorju, tako da neke opštine imaju restriktivno vodosnabdijevanje u pojedinim zonama.

"Hercegnovski vodovodni sistem, za sada, raspolaže sa dovoljnim količinama vode, ali se zbog značajnog povećanja potrošnje vode, u špicu ljetnje sezone, za vrijeme dnevnog maksimuma u toku ranih večernjih časova, na hercegnovskoj rivijeri narušava stabilnost funkcionisanja vodovodnog sistema. Pored velike potrošnje uzroci ove nestabilnosti leže i u velikim gubicima na starim cjevovodima, kao i u nedostatku rezervoarskog prostora na rivijeri. Da bi se izbjegao ulazak u nestabilni režim rada sistema i rizike koje on nosi sa sobom, u periodu dnevnog maksimuma potrošnje, potrebno je preduzeti određene  mjere koje podrazumijevaju zatvaranje nekih dionica cjevovoda." - saoppšteno je iz "Vodovoda" Herceg Novi.

U tom cilju Vodovod će, narednih dana, vršiti zatvaranje sljedećih dionica cjevovoda:

1. Cjevovod DN200 u Bijeloj od skretanja za Valu prema Bijeloj školjci od 15h do 18 h.

2. Cjevovod za Zeleniku i Kute od 15h do 18h.

3. Cjevovod DN300 u Kumboru (pumpni sistemi i visočije zone Đenovići, Bošići, do Dječjeg doma u Bijeloj) od 24h do 05 h.

"Stabilnost sistema na rivijeri je uslovljena održavanjem stabilnog nivoa rezervoara Zmijica kapaciteta 2.000 m³. Ukoliko bi se desilo da se rezervoar Zmijica isprazni došlo bi do totalnog poremećaja u vodosnabdijevanju rivijere, jer bi veći dio rivijere tada ostao bez vode. Za stabilizaciju sistema bio bi potrebno dosta vremena, uz velike rizike od pucanja cijevi, koje nosi zatvaranje i otvaranje  ventila zbog hidrauličkih udara zbog manipulacija. Naše ekipe za otklanjanje kvarova na terenu, ulažu veliki trud da u ovim otežanim uslovima za rad, što prije otklone prijavljene i detektovane kvarove, ali cjevovodi su stari i dotrajali tako da je  učestanost kvarova jako velika." - objašnjavaju iz "Vodovoda".

Vodovod ulaže maksimalne napore da obezbijedi svojim potrošačima što bolje vodosnabdijevanje, zato mole za potrošače za razumijevanje za napore koje čine u tom smjeru.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN