• SVE VIJESTI

(FOTO) "Dileri" - decenijski problem koji se stalno gura pod tepih


Gdje god prvi put išli, sa kim god se tek upoznajemo, činjenica je da se prvi utisak stiče u tim famoznim prvim sekundama ili minutama. E sad, stavimo se u kožu osobe koja skuvana i slomljena od 12 i više sati provedenih u autobusu prvi put dolazi u Herceg Novi i silazi na lokaciju koja bi trebala biti glavna Autobuska stanica, iako uprkos renoviranju i dalje ne zaslužuje taj naziv, pogotovo ne "glavna". Šta tu osobu dočekuje i kakav utisak ona može steći? A sve uz važnu napomenu da se scenario ponavlja već decenijama i da su oni koji su stalni gosti našeg grada već pomalo i navikli.

tekst se nastavlja...


Pored platoa koji se koristi kao stanica a na koji su nagurani i parking i taksisti i kojim, čim se poređaju dva autobusa, jedva imate šanse za prolazak, a što je sve nastalo silnim izlivima pameti onih koji su odabrali takvo "rješenje" (nebitno iz kojeg razloga), našeg gosta dočekuje desant, invazija, napad, horda, rulja...kako kad i u zavisnosti od količine - dilera smještaja. Da, to su oni svima nama, baš kao i nadležnim službama, jako dobro i, ponavljamo, već decenijama poznati i prisutni. Naravno, likovi se godinama mijenjaju, ali "film" ostaje isti.

tekst se nastavlja...


I tako će našeg gosta saletjeti minimum troje "ljutih" konkurenata, što uz malo ljubaznosti i lijepog ponašanja čak možda i ne bi bio problem. Međutim, osim što im to hronično nedostaje, baš svako od njih ima taj najpovoljniji idealan smještaj na samo 5 minuta od obale, tu odmah na Pode, ili tako dobro i lux opremljen apartman u kojem su potpuno novi ležajevi stari samo 40-ak godina i ima prekrasan pogled na zid komšijine kuće... a sve super povoljno, razumije se. Ako naš gost nema unaprijed rezervisan smještaj, velike su šanse da će i poći sa nekim iz "ponude". Istini za volju, jedan dio gostiju će i biti zadovoljan i smještaj će zaista biti dobar i sve obećano biće i ispunjeno, ali, nažalost, ipak su veće šanse da će se naš gost vratiti na stanicu i potražiti smještaj negdje drugdje.

tekst se nastavlja...


A šta za to vrijeme rade oni koji bi trebali zavoditi red? Pogađate - ništa! Nikad ništa jer ovakve scene i invazije na autobuse, čerupanja i potezanja gostiju, međusobne svađe, laganje, psovke, nelojalno obaljivanje cijena... ponavljaju se konstantno iz godine u godinu. Jednostavno nije moguće da za "šou" i sramnu sliku koje iz dana u dan tokom sezone priređuju te osobe, ni Opštinari, ni Komunalna policija, ni inspekcije, ni TO HN, ni vlasnici autobuske - ne znaju! Pritom je važno napomenuti i to da jedan dio "dilera" čak ni ne živi u Hercegnovskoj opštini u ostatku godine. I nije moguće da se ovoj sramoti ne može stati na kraj! I to kako je moguće, stvar je, izgleda, u tome da se NEĆE. Pitanje glasi kome onda ide u prilog da se grad decenijama konstantno ovako bruka?

tekst se nastavlja...


Realno - nikome, a po hroničnom izostanku ikakvih reakcija reklo bi se da oni koji bi se ovime trebali pozabaviti (a to definitivno nisu građani), na ovu bruku uopšte ne obadaju i vjerovatno misle da će se sve riješiti samo po sebi. Koliko još ova blamaža treba trajati da se konačno shvati da se NEĆE riješiti samo po sebi! Nemoguće je, i to se već decenijama pokazuje, zato se sa ovim problemom nadležni konačno moraju uhvatiti u koštac i to svi - Opština, Turistička organizacija, Turističke agencije, Komunalna policija, MUP, Autobuska stanica... i ko god još treba, i niko pritom ne smije "prati ruke" da to nije njegov problem jer se samo zajednički može donijeti rješenje.

tekst se nastavlja...


Suvišno je pričati o tome da smo posljednje tri decenije jednostavno prisiljeni da se snalazimo kako znamo i umijemo jer nas je sistematsko uništavanje države do toga dovelo. Neko se snalazi legalno, neko polu-legalno, neko nelegalno, ali snalaženje, a ponekom je to i ovakvo dilerisanje, je možda jedini način da dođe do novca, i to je činjenica, ali to ne znači da se ne može pronaći modalitet da se ovaj "posao" makar upristoji a oni koji tako "zdušno" blamiraju i sebe i ovaj grad  - eliminišu. Način? Nadležni, tu ste vi na potezu.

Sezona jeste bila dobra... mada je bolje reći solidna. Kasnila je, bila je još kraća nego uobičajeno i efektivno je trajala 20-ak dana. Ove slike samo su kap u moru upozorenja da se nešto mora preokrenuti. Turisti će i dalje dolaziti, mnogi ovaj grad vole i rado biraju za odmor uprkos svemu, mnogi neće zamjeriti ovakvim scenama, ali uvijek se mora imati na umu da je konkurencija ogromna i da se ne smije spavati. Ne smije postojati deviza "uvijek će neko doći". Sa takvim stvarima nema igranja ni dilerisanja.

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN