• SVE VIJESTI

Trka s vremenom - Hercegnovsko zdravstvo u kliničkoj smrti. Konačan spas ili gašenje aparata


Skoro trećinu stoljeća - debelih 30 godina, iz dana u dan, zdravstvene ustanove Herceg Novog, grada koji jedini u Crnoj Gori ima i Dom zdravlja i bolnicu i banju, sistematski se uništavaju.

Od vrhunskih medicinskih ustanova koje su bile u samom vrhu u liječenju pacijenata na prostoru bivše Jugoslavije, od "malog VMA", tj. bolnice Meljine, od nadaleko poznatog i priznatog Instituta "Dr. Simo Milošević", od sjajnog kadra Doma zdravlja, došli smo slobodnim padom, slobodarski i demokratski, do kliničke smrti Novskog zdravstva, odnosno tih vrhunskih institucija.

Da postoji, kojim slučajem negdje na kugli zemaljskoj, fakultet u kojem se izučava uništavanje svega i svačega, naš slučaj - slučaj uništavanja Novskih zdravstvenih institucija, bio bi definitivno glavna lekcija na temu kako ekspertski nešto uništavati.

Naravno, mogao bi se sada nabrajati čitav niz događaja i poteza koji su rađeni s očiglednom namjerom i planski, od srećom neuspjelog pokušaja prodaje banje za bijedu od nekoliko miliona eura, do na veliku žalost svih nas uspjele prodaje bolnice - 'alo! PRODAJA BOLNICE! - kome normalnom tako nešto uopšte padne na pamet, osim ako nije iz koristoljublja... kao i raznih "mazanja očiju" o gradnji nove bolnice, čak pretvaranja Doma zdravlja u malu kliniku, uklopljivanje bolnice u Institut... i drugih bezočnih laži samo da bi se, u pravilu pred izbore,"gasili požari" i navatao glas a sve, u stvari, jedino i isključivo radi brutalne i otvorene pljačke na štetu onog najvažnijeg - zdravlja građana ovog grada, građana koji na sve uporno - ćute.

tekst se nastavlja...


Ali, Herceg Novi je imao to prokletstvo da bude jedan od vjerovatno jedinih gradova u Evropi koji takve poteze decenijama trpi i dopušta da svi rade u korist njegove štete.

I u tome je njegov problem - trpi, previše trpi i previše ćuti. Trpi sve redom Opštinske vlasti od kojih se tek sad, ova aktuelna garnitura "budi", sad, kada već uveliko gori pod nogama i kada se, nakon bolnice koja je već skoro izdahnula, za život bori Institut. Trpi sve redom državne vlasti od kojih se baš nijedna nema vremena baviti spašavanjem dvije vrhunske zdravstvene institucije, ali i brenda čitave države, jer su im daleko preče fotelje od zdravlja čitavog jednog grada koji im, na žalost, svima, bilo vlasti ili opoziciji ili obrnuto, decenijama unazad donosi značajan broj glasova. Trebamo li podsjećati na notorne laži i ovih na lokalu i onih na državnom nivou o spašavanju bolnice redovno pred svake izbore?

tekst se nastavlja...

I dok su tako jedne državne administracije sve uništavale, druge, nove, ekspertske, osvježene... nazovite ih već kako hoćete, po sistemu "sastančenja" još nisu pokazale konkretne rezultate kada je spašavanje Novskih zdravstvenih institucija u pitanju.

Za sad, dok se "gore" u Podgorici samo "sastanči" od danas do sutra i drži slova zakona tamo gdje bi se to, zbog hitnosti, moralo i moglo zaobići ili možda riješiti Lex Specialisom, i koji "drže" oni koji ni u bolnicu ni u Institut nisu ni privirili jer se liječe na privatnim klinikama ili u inostranstvu, ovdje "dolje", kod nas, biračkih ovaca za šišanje, bolnica umire i pitanje je dana samo kada će se i zvanično proglasiti smrt o čemu svjedoči i dr. Olivera Elez u izjavi za lokalni javni servis RTHN u kojoj otvoreno navodi da su sredstva iscrpljena i da vremena više jednostavno nema te da će do kraja mjeseca biti problem nabaviti medicinska sredstva i hranu. Ekser u posmrtni sanduk bolnice zabio je i Fond zdravstva, inače instutucija upravo države koja "rješava" pitanje bolnice, ukidanjem i ograničavanjem dijela usluga čime su dodatno upitne postale i plate zaposlenih... što je sve samo dio "zdravstvenih" problema bolnice Meljine. 

Ovdje "dolje" istovremeno umire i Institut "Dr. Simo Milošević" oko kojeg se nateže ko će zasjesti u fotelju direktora po partijskom ključu dok se institucija, inače u državom vlasništvu, guši u dugovima i finansijskoj krizi koketirajući sa bankrotom i propašću u koje se, sve su izgledi, namjerno gura, a da i ne pominjemo uz to već uveliko propalu Prvu fazu, još uvijek urušen krov bazena, višenavratna kašnjenja plata, namjerno napušteno i devastirano izuzetno vrijedno zdanje Dječijeg odjeljenja itd...

Ako je za utjehu i nadu, mada realno i nije, svi redom optimistički tvrde da postoji volja, nude se rješenja, prave planovi kako sa strane države tako i od lokalne samouprave. Ako je tako - za pohvalu je, samo nije na odmet podsjetiti da vrijeme neumoljivo ističe i da zbog silnog, kako bi se narodski reklo "guženja" ali i kalkulisanja, ne dođe do - gašenja aparata i tragične smrti ova dva pacijenta. A u tom slučaju, osim što smo ga svi mi građani ovog grada "ugasili" (da ne kažemo "popušili" jer pušenje je štetno po zdravlje), možda bi trebali da se pripreme Dom zdravlja, a nakon njega i Gradsko groblje (obadvije jako atraktivne lokacije).

Autor: Hercegnovska svaštara



Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN