• SVE VIJESTI

Mućke oko "Prizne": Hrvatska firma kupila trajekt za otpis i odmah preprodala Morskom dobru za duplo više


Postoji osnovana sumnja da se o kupovini trajekta „Prizna“ pregovaralo i prije nego je objavljen tender za nabavku, pokazuje istraživanje Televizije E koje je prezentovano u prošloj emisiji ,,Bez pravila“.

Sumnju na netransparentnost prilikom nabavke trajekta pobuđuje činjenica i to što je brod, prema dostupnim informacijama, isplovio iz luke Lamljani kraj Zadra ka Crnoj Gori još 28. februara, dok su poziv ponuđaču, kompaniji ,,ABM Tours“ i tenderska dokumentacija objavljeni – 15 sati kasnije.

,,Prizna“ je u Luku Zelenika uplovila 3. marta, a odluka Morskog dobra o izboru najpovoljnije ponude donijeta je dan kasnije.

Brod je, dakle, uplovio u crnogorske vode prije nego je donijeta odluka o izboru najpovoljnije ponude i prije nego je ugovor o nabavci zaključen.

JP Morsko dobro je - dan prije otvaranja ponude - napravilo izmjenu tenderske dokumentacije: izmijenilo je lokaciju za isporuku broda, što bivši član Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Tomo Miljić smatra simptomatičnim.

– Vjerovatno da se podrazumijevalo da je tamo gdje treba da bude korišćenje toga broda. Onda je izmjenom rečeno da je mjesto isporuke u Luci Bijela - to jeste nešto simptomatično. Zašto je to promijenjeno? Možda to neki razlog stoji da taj brod nije mogao u tom momentu da pristane na odredišnu luku Kamenari – Lepetane, pa je morao tamo da pristane da bi se nešto prilagodilo... Možda postoji i neki drugi razlog, ali to treba svakako sagledati i razjasniti da ne bi ostalo sporno ni u javnosti ni kod bilo koga – rekao je Miljić gostujući na Televiziji E.

POSLOVANJE SA GUBITKOM

Tada pod imenom ,,Prizna“, danas trajekt ,,30. avgust“, zadovoljavao je tehničke specifikacije koje su se kasnije i pojavile u tenderskoj dokumentaciji. Sve osim širine pristana. 

Upravo zbog toga, Morsko dobro je promijenilo tendersku dokumentaciju dan prije otvaranja ponuda i brod sa traženim karakteristikama kupilo od hrvatske firme ,,ABM Tours“, koja, prema zvaničnim podacima, godinama posluje sa gubicima.

To je otvorilo još jedno pitanje - odakle firmi bez kreditnog rejtinga novac.

,,ABM Tours“ je mikro preduzeće koje je u Hrvatskoj osnovano 1995. godine. Prema podacima sa sajta hrvatske poreske uprave, to je firma za trgovinu, ugostiteljstvo i ribarstvo, a glavna djelatnost im je ,,putnička agencija“. U posljednih pet godina najveći godišnji prihod je imala 2018. - 101.984 eura, u 2020. godini - 7.878 eura, a 29.796 eura prihoda ,,ABM Tours“ imao je u 2021. godini.

U posljednje dvije godine, ,,ABM Tours“ poslovao je sa gubitkom, a od prošle godine ima samo jednog zaposlenog - vlasnika i osnivača Anta Milolovića.

Gostujući na Televiziji E, novinar Siniša Luković je ukazao na to da će banke teško odobriti kredit od preko 350.000 eura klijentu koji posluje sa gubitkom ili vrlo malo ostvarenom dobiti. Upravo toliku pozajmicu ,,ABM Tours“ dobio je prošle godine, a onda kupio „Priznu“ od „Jadrolinije“.

– Kada malo zagledate i zagrebete dalje po tim papirima, istovremeno vidite da ,,ABM Tours“ u svojim poslovnim knjigama nije prikazao nikakav trošak kamata, niti čak trošak obrade kredita, što bi moralo da se prikaže za kredit visine preko 350.000 eura, pa samo to nameće zaključak da je tu bila neka vrsta ,,prijateljske pozajmice“– ocijenio je Luković.

Specijalno državno tužilaštvo nakon kupovine ovog trajekta pokrenulo je izviđaj o načinu nabavke. Šta je do sada utvrđeno javnosti još nije poznato.

,,STARO ŽELJEZO“

Novinar Luković ističe da je „Jadrolinija“ ,,Priznu“ smatrala zastarjelom, te je oglasila na prodaju. Tokom prve dvije licitacije kada se nudila za oko 90 hiljada eura, nije bilo zainteresovanih, ali je prošle jeseni, na trećoj licitaciji ponuđena po početnoj cijeni od - 152 hiljade eura.

– Brod je izlicitiran i kupila ga je firma ,,ABM Tours“. Prijateljski ili kako god, tek Milolović je obezbijedio novac i kupio brod. Ono što bode oči u kupoprodajnom ugovoru sa ,,Jadrolinijom“ je glavni uslov - ,,Prizna“ se ne može koristiti kao trajekt u hrvatskim vodama – ukazuje Luković. 

Da je bilo planirano da se trajekt prošle godine proda kao staro željezo u Turskoj, vidi se iz mejlova u koje je ekipa emisije ,,Bez pravila“ imala uvid, a koji su stigli sa adrese hrvatskih brokera.

,,Prizna“ je ipak preživjela.

PREPRODAJA

To što ,,ABM Tours“ trajekt nije knjižilo kao osnovno sredstvo, Luković nalazi sumnjivim, ocjenjujući da je i kupljeno samo da bi se brzo preprodalo.

– Odjedanput država Crna Gora nepunih dva mjeseca kasnije odlučuje navrat-nanos da ukine privatnog operatera na liniji trajektnoj Kamenari – Lepetane i da to prepusti državnoj firmi, koja nije ni registrovana za pomorski promet i pomorsku djelatnost, nema nikakvog iskustva u tome, a što je najbitnije, nema nikakvih brodova – što znači da bi brodove trebalo da kupi – ukazao je Luković.

Za koje potrebe je Milolović kupio ,,Priznu“ i na koji način je obezbijedio novac, odgovore ekipa emisije ,,Bez pravila“ od njega nije mogla da dobije jer je odbio razgovor.

Izvor: Pobjeda

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN