• SVE VIJESTI

Kazne i red kako za koga: Neko strada zbog 3 eura, a kod nekog računi misaona imenica


Vijekovima unazad u svjetskoj mitologiji postoje pojave i likovi za koje se smatra da postoje ali o njihovom postojanju nema jasnih i konkretnih dokaza ili o njima može posvedočiti svega šačica ljudi. O njima se govori, mnogi su čak ubijeđeni da su ih i vidjeli. Među takvima se ubrajaju, na primjer, Yeti (sniježni čovjek), Nesi (čudovište iz Loh Nesa), a od prije jedva deceniju, polako ali sigurno, sličnu pojavu ima i naš grad (a vjerovatno i mnogi drugi), a zove se - fiskalni račun iz kineskih prodavnica. Dobro, namjerno smo malo pretjerali, naime račune od kineza je možda neko i vidio ako nije "poznat" pa se učinio sumnjivim licem inspektorskim te mu je zato "regularno" izdat račun, ali mi domaći možemo taj komadić papira zaista svrstati u pravo malo čudo.

Ali najprije da se u par redova samo malo podsjetimo prošlosti. Na našem blogu možete pronaći okvirni spisak prodavnica na potezu od Sat-kule do Centroproma koji će Vas podsjetiti šta je sve Herceg Novi imao a izgubio i šta se sve, a pod tim mislimo baš sve - od igle do lokomotive, ili primjera radi klavira ili namještaja, moglo kupiti u gradu. Nije, realno, ni tada bilo neke posebne brige o fiskalnim računima, iako su izdavani po ondašnjim pravilima, ali sve bi nekako bilo poravnano na kraju godine kada se podvuče crta. Sa čuvenim SDK-om nije baš moglo biti toliko "mućenja" iako su se svi u gradu poznavali i svako je znao ko gdje radi. 

Uprkos svemu, naravno, i tada se moglo "smućkati" i mutilo se kada je promet robe i usluga u pitanju, i tada se mućkalo sa porezom, i tada se mućkalo sa prijavama i doprinosima radnika, i tada su "radile" koverte, ali sve je to bilo u velikoj mjeri među nama, tj, nije bilo "divljih koji su istjerivali pitome", a i ako ih je bilo, ni blizu nije bilo toliko očigledno.

A onda je došlo novo vrijeme, nova pravila, novi sistemi. Znamo dobro i dokle su nas doveli, do toga da u gradu danas svega ima a ničega nema, pa nam je tako doveo, između ostalog, i kineske prodavnice i svašta u njima. Sve što smo imali planski je uništeno i sve su "zamijenile" mahom kineske trgovine sa proizvodima daleko lošijeg kvaliteta u kategoriji - đubre. Istini za volju, globalni je to trend koji simbolično opisuje gorko-šaljiva izreka "Bog je stvorio svijet, sve ostalo je Made in China". Protiv toga se ne može, ali se zato sigurno može uvesti u red.

Uz to, doveo nam je taj novi sistem i novo vrijeme i znatno pooštrene "evropske" zakone, upravo zbog uvođenja u red. Nema više SDK, sada su zakoni mnogima utjerali strah u kosti - ali mnogima, ne i svima. I upravo u tim grmovima i leži zec.

Često tako pročitamo sapštenja inspekcije o uspješnosti "utjeravanja" kazni koje, budimo iskreni, već odavno nisu mjera kažnjavanja koja će počinioca odvratiti od ponavljanja djela. 

Naravno, kažnjavanja zbog prekršaja definitivno ima i treba da ima, i to niko ne spori, ali svi uporno ćute o, na primjer, ovoj metodi: "plati toliko da ti ne bih tražio". Svi ćute i o selektvnom haraču koji se uzima samo od pojedinih dok sa druge strane postoje lokacije, lokali, "gazde" i slični kod kojih inspekcija ili: - ne smije priviriti, ili ne smije pisati kaznu, ili se kazna odmah "cijepa", ili se "časti" posjetilac sa identifikacijom da se "ne bi tražilo"... itd... 

Konkretnog primjera radi, imamo dvije strane - Prvi koji će biti oderani samo zato što je cijena jednog artikla od 2-3 eura pala sa police i time "platiti" za ove druge, kako bi smo rekli - "povlaštene", među kojima su i monopolistički trgovački lanci velikih "gazda" kod kojih, na primjer, na najmanje pola artikala cijene nećete ni naći ili onih koji redovno zakidaju radnike i krše im sva moguća prava, kao i niz drugih bez obzira o kojem tipu usluge se radilo, kako u trgovini tako i u ugostiteljstvu itd...

Ne znamo kojoj metodi inspekcijske "kontrole" podliježu kako kineske tako i mnoge druge radnje i firme sa istom ili sličnom metodom "poslovanja" - da li onoj u kojoj se "ne priviruje", ili onoj u kojoj se uzme "tarifa" da bi se zažmurilo na i više nego svakom laiku očigledne prekršaje, možda nekoj trećoj... suštinski je čak nebitno - mnogo bitnije je to dokle će te ali i druge slične radnje, lokali, ugostitelji i slične "gazde", bez obzira da li su, nazovimo ih politički korektno "strani investitori", ili domaći, biti zaštićeni kao bijeli medvjedi? "Dokle će "divlji istjerivati pitome" i biti ravnopravnije tretirani od tih "pitomih", tj lokalaca? Dokle će pak pojedini lokalci biti povlašteniji od drugih? Dokle će nas revnosne inspekcijske službe ove države vući za nos i praviti budalama kezeći nam se u facu hvalisanjem koliko su kazna prikupili? Dokle će se biti nekom majka nekom maćeha? Dokle će se pred svaku sezonu sjatiti na primorje da deru, skupljaju "tarife" i utjeruju harače selektivno kako od koga? I konačno - Dokle će se ćutati jer "samo da ne bude gore" i "ne može se protiv toga"?

Da reda mora i treba imati potpuno je jasno. Da se od kazni, baš kao i od fiskalnog reda puni državna blagajna i to je (valjda) kristalno jasno. Da je to novac svih nas već je i odavno jasno. Niko nije protiv toga, naprotiv, ali sve se svodi na vrlo jednostavne metode - ili svi ili niko, i po babu kao i po stričevima... 

Razumijemo svi da, naravno, nikad neće svi biti jednaki, niko nije naivan da u to uopšte i vjeruje, ali neka to onda bude makar manje očigledno, možda samo onoliko kao nekad pa je već dovoljno. Neka inspektori koji "žmure" (naravno čast izuzecima) makar ponekad nekog "povlaštenog" pošteno oderu, uvedu ga u red i spuste mu bahatost na zemlju i time pokažu makar i prividno jednaki tretman.

I onda se ta ista država usuđuje pozivati građane na fiskalnu odgovornost!?!? Usuđuje se da poziva građane da prijavljuju prekršaje!? U redu, ali koje i čije prekršaje, i da li će svi prijavljeni zaista i biti adekvatno kažnjeni!? I zašto već znamo da je to mrka kapa? I zašto bi onda građani uopšte prijavljivali kad znaju da od toga neće biti ništa i da će već sutra sve biti po starom? I eto zatvorenog kruga.

Država je samu sebe "usosila" i dozvolila već decenijama ovoliko anarhije i nejednakosti, sama je svojim postupcima natjerala sopstvene građane da je muljaju i potkradaju kako god i gdje god mogu i to, između ostalog,  upravo ovakvim selektivnim treniranjem strogoće i represije gdje neko može sve a neko ne smije ništa - na očigled. Omogućila je da nas otvoreno, pred zdravim očima i razumom, potkradaju i stranci, ko god oni bili i odakle god dolazili nebitno je. Sama je sopstvene građane dovela do toga da budu podstanari i građani ko zna kojeg reda u sopstvenoj državi i gradu. Ako neće da uvede - neće jer ite kako može, koliko toliko ravnomjeran red i makar prividnu jednakost, onda mi sami, koji smo to i dozvolili i takvom je našim hronično višedecenijskim pogrešnim izborima i ćutanjem stvorili - bolje nismo ni zaslužili.

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN