• SVE VIJESTI

Radikalizacija protesta radnika Instituta: Naredni 7. septembra ispred Vlade. Juče posljednja blokada granica


Radnici Instituta "Dr Simo Milošević" i građani opet su blokirali granične prelaze prema Hrvatskoj, Debeli brijeg i Kobila i najavili protest ispred Vlade Crne Gore u Podgorici 7. septembra. Ovom blokadom upozoravaju, kako kažu, nadležne da ne odustaju od svojih zahtjeva.

"Mi smo bili primorani na ovaj korak i to je sigurna sam dovole do nekog pomaka u rješavanju ituacije. Mi smo danas ovdje, a u slučaju da se kolektivni ugovor ili rješenje statusnog pitanja ne vidi u narednom periodu, doći ćemo ispred vlade", poručila je predsjednica Sindikata Instituta "Dr Simo Milošević" Marija Obradović na večerašnjem protestu.

Istakla je da im je par navrata obećano da će imati avansne uplate, ali bez epiloga.

"Nađeno je hiljadu razloga zbog čega do njih ne može doći, iako smo smo prethodne dvije avansne utplate od po 600.000 eura vrlo koretno i brzo u roku od mjesec dana odradili kroz rehibilitaciju pacijenata", kazala je Obradović.

Podsjećamo, radnicima do sada su uplaćene majska i junska zarada, ali još uvijek nije realizovana uplata pozajmice u iznosu od 600.000 eura koju je odobrio Odbor direktora Elektroprivrede. 

Iz tog preduzeća traže garanciju države da će novac biti vraćen u naznačenom periodu, a ministar finansija Aleksandar Damjanović tvrdi da bi se ta pozajmica tretirala kao državna pomoć ukoliko bi išla preko trezora te da Elektroprivreda ima zakonskog osnova da direktno finansijski pomogne Institutu.

Iz tog preduzeća kazali su da uplata neće biti realizovana dok država ne prihvati da taj novac vrati iz budžeta. 

Radnici traže otpisivanje Kolektivnog ugovora, trajno rješavanje pitanja duga prema "Jugobanci“ u stečaju, otkup akcija Instituta od strane države i prevashodno očuvanje jedinog rehabilitacionog centra u Crnoj Gori 

Izvor: RTCG

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN