• SVE VIJESTI

Ludilo zvano "Gradski hotel" - građani i zelenilo opet na gubitku


Vjerovatno ste nekada davno čuli onu izreku "Gdje god nađeš zgodno mjesto, tu drvo posadi". Kažemo davno jer posljednjih decenija ona je prestala da važi, tačnije, prefabrikovana je u "... tu zgradu sa najmanje 5-6 spratova nasadi." I upravo se ta nova verzija, po ko zna koji put u gradu, primjenjuje u ul. Orjenski bataljon gdje se na uskom, strmom i skliskom zelenom pojasu između ulice i magistrale gradi tzv "Gradski hotel". 

Osim što se tako zove, ovaj hotel ne samo da nije gradski već je privatni, gradi ga privatnik za kojeg pritom, pouzdano i javno, i ne znamo ko je. Realno nije ni hotel imajući u vidu da će smještajni kapacitet biti 19 soba. Gradski bi mogao biti jedino po tome što je neko iz "grada" uopšte i pomislio da dozvoli da se tu i na takvom terenu uopšte gradi tako nešto.

Na stranu što je to jedna od premalo preostalih zelenih oaza u gradu jer su ostale divljački već poodavno uništene "budvanizacijom" grada. Za zelenilo u, nekada (jer to više nije), gradu zelenila brine se samo na riječima. U prilog tome govori i da nikoga nije briga za rijetke vrste u tom, ali i drugim  područjima. Divljački se uništavaju i sijeku decenijama stara drveća a o hortikulturnom uređenju "brine" se samo u projektima i kompjuterskim animacijama dok se na terenu gleda samo na to da betonom bude zahvaćena što veća površina.. Razumije se, nijedna od "nadležnih" inspekcija ni prstom za to ne mrda. 

Pored uništenja još jednog zelenog pojasa, mnogo veći problem je sami teren. Izuzetno strm, uzak, nezgodan a povrh svega, uprkos tvrdnjama - na očigled nestabilan jer sjetimo se na šta je do sanacije prije par godina ličio trotoar. Njime se nije moglo proći jer je bio polomljen uslijed višedecenijskog ogromnog pritiska na tlo a veoma je moguće i otvaranje klizišta većih razmjera.

Pa odkud onda ova fiks ideja da se na tom i takvom terenu gradi nešto ovakvo? Treba reći da ova ludorija seže još u 2009 godinu kada je u DUP-u Srbina ova lokacija predviđena za hotel. Upravo po tim smjernicama je i urađen ovaj projekat. Ali u izmjenama i dopunama GUP-a, urađenog nakon DUP-a, na ovoj lokaciji predviđena je porodična kuća. Na ovaj pravni nonsens, pošto su oba dokumenta na snazi, ukazala je nedavno u saopštenju i Olivera Doklestić iz NVO "Eko društvo Boke". Dakle - mućka.

tekst se nastavlja...

PROČITAJTE JOŠ: NVO "Ekološko društvo Boke" podržalo građane u protivljenju gradnji tzv "Gradskog hotela"

I dok je opcija za porodičnu kuću koliko-toliko razumna, toliko je opcija iz DUP-a po kojoj je predviđen hotel suluda i nameće dilemu - ili je onaj ko je to dozvolio nesposoban do katastrofalnih razmjera ili je neko primio pare.

U prvoj varijanti nesposobnosti ova ludorija čak i nije iznenađujuća imajući u vidu da se na pozicijama donosilaca odluka, bilo u gradu bilo u Podgorici, po pravilu namještaju partijski uhjebi sa diplomama upitnog porijekla kojima je jedini interes zadržati se na funkciji i podilaziti partiji bez obzira na količinu štete koju će napraviti.

Tu se negdje može nadovezati i druga varijanta. Naime, već i ptice na grani znaju već odavno da onaj ko ima para i/ili političkih veza može sve. Brojni su primjeri. Gradi se tamo gdje nikom normalnom nikada nije padalo na pamet. Samo jedan od primjera je devastacija "pluća grada" - Savinske dubrave od prije nekoliko godina, a primjera u gradu je pregršt. Dakle, da li su radile plave koverte? Nemoguće je isključiti i tu varijantu.

A onda se "desio narod". Građani tog dijela grada, konkretno ulice Orjenski bataljon, pokrenuli su peticiju da se gradnja stopira. Vrlo vjerovatno niko na to nije računao poznavajući pasivnost ogromnog dijela građana ali i veliki vremenski odmak od 2009-e. No, pasivnost je, nažalost, i ovog puta na djelu. Gotovo je sigurno da će peticija ostati mrtvo slovo na papiru, jer je, u trenutku objave ovog teksta, prikupila tek nešto više od 300 potpisa. Dakle, građane, koliko god da ih je, niko ni ovog puta ništa neće pitati i uradiće po svome a oni "nek' se češaju" sa svojom peticijom. Čisto sumnjamo da će se u Orjenskom bataljonu desiti čudo pa biti ispoštovana volja građana.

tekst se nastavlja...

PROČITAJTE JOŠ: Stop "budvanizaciji": Stanari zgrada u ul. Orjenski bataljon pokrenuli peticiju protiv izgradnje Gradskog hotela

Naravno, u korist štete građana iz Orjenskog bataljona kao i zelenog pojasa, "nadležni" će isisati bezbroj obrazloženja i uvjeravanja da je sve regularno, da su sve dozvole ispoštovane, da će sve biti sigurno... a samim tim i da su građani ali i poznavaoci stanja - budale. Samo dokle? Vjerovatno do tad dok se zaista nešto ne desi, na primjer, u pola onog iz 1979... a onda kuku i jao, ali tada je već prekasno.

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN