• SVE VIJESTI

Fantastične Frajle, sjajni olimpijci i ... nešto


Kako - tako obilježen je 13. jul, Dan državnosti Crne Gore. 

E sad, da odmah na početku razjasnimo neke stvari. Iako bi ste to od nas očekivali, nećemo posvetiti pažnju "obilježavanju". Nećemo se baviti pa ni pominjati prekidanje playback himne Crne Gore na pola, insistiranje na Danu ustanka prije Dana državnosti, natakarene zastavice kao mudante na improvizovani tiramol na pozornici (što je vjerovatno trebala biti neka dekoracija), sklepan i navrat-nanos ubačen ispraćaj novskih olimpijaca na predstojeću Olimpijadu u Parizu (podsjetimo, prvo je najavljivan jedino koncert Frajli kao poklon gradu za Dan državnosti), tragične članove "Securitatea" koji osim što ni riječi stranog jezika ne znaju imaju i hronični nedostatak kulture ophođenja i misle da ako su u uniformi da su uhvatili Boga za jaja, izvlačenje sa Kanli kule gradonačelnika, svite i olimpijaca kao prdac iz gaća ubrzo nakon početka koncerta Frajli koji je, kako je bilo riječi, osim poklona za Dan državnosti bio dijelom posvećen i upravo olimpijcima (ne vjerujemo da su baš svi imali neodgodive obaveze). I nećemo se baviti ni pominjati još neke organizacijske propuste, samo ćemo reći da je zaista nevjerovatno da toliki mastodont od gradske lokalne uprave nije mogao, ili nije htio, organizovati ovu svečanost na Kanli kuli na daleko dostojanstvenijem i priličnijem nivou. 

Dakle nećemo to pominjati niti se time baviti, već ćemo se okrenuti pravim i jedinim svijetlim tačkama, onima koji zaslužuju - olimpijcima i, sada već kultnim, Frajlama.

Najprije, kao pravi ponosni Novljani našim sugrađanima želimo uputiti iskrene čestitke na plasmanu na jednu takvu manifestaciju kao što su Olimpijske igre uz snažne želje da naš grad i našu Crnu Goru predstave u najboljem svjetlu i da ostvare što bolje uspjehe, kako zbog njih samih tako i na ponos svih nas. Ne sumnjamo da će dati sve od sebe. 

tekst se nastavlja ... 

Zaista jeste na ponos svim građanima ovog grada toliko velik broj učesnika Olimpijade koje je iznjedrio jedan ovako mali grad u ovako maloj državi tim više znajući značaj i veličinu same Olimpijade i izuzetnu sportsku konkurenciju koja dolazi iz daleko većih zemalja i sa svih tačaka planete. Dakle, još jednom puno uspjeha i, naravno, neku medalju!

A preko sporta dolazimo do zvijezda - The Frajle.

Ako ste se nekad zapitali zašto ove dame naprave spektakl gdje god se pojave, sinoć, na Kanli kuli, mogli ste dobiti odgovor.

Najprije izuzetan profesionalizam i vrhunski muzički kvalitet a onda i nevjerovatna prisnost sa publikom uz ogromnu količinu pozitivne energije su prvi dio recepta za uspjeh koji traje već 15 godina. Kada na to dodamo fantastičan repertoar u kojem, doduše, mogu i znaju uživati samo oni kojima "slon nije pričepio uho", onda je recept za savršenstvo zvano "The Frajle" - potpun.

Uprkos tome što na Novskom koncertu nisu bile u kompletnom sastavu i umjesto trija bile su duo Nataša Mihajlović i Jelena Buča, uz svo poštovanje opravdano izostaloj članici Neveni Buči, zvučale su savršeno baš kao da su kompletne. Razumije se, svemu svesrdan doprinos daje i vrhunski tročlani prateći bend.

"Ich liebe dich", "Bosonoga", "Noćas si moje vino", "Prijatelji" kao i prerade "Meni trebaš ti", "Imala je lijepu rupicu na bradi", "Tri metera somota"... samo su neki od megahitova koje je brojna publika koju su, kako smo mogli okvirno procjeniti, 70-80 % činili gosti iz Vojvodine ali i Hrvatske, pjevala od stiha do stiha. Ali ne samo pjevala. Zbog samih ritmova ali i harizme ovih energičnih novosađanki vrlo brzo prepuna Kanli kula je plesala i pjevala čime se, da se vratimo na početak, dokazalo zašto su Frajle rado viđene i slušane gdje god da nastupaju.

Nema sumnje da još postoji kvalitet ali i publika koja ga cijeni. Frajle hvala Vam što ste 13-ojulsko veče dovele do usijanja ali na pravi, pozitivni, kvalitetni način pun ljubavi i dobre energije, kakav bi samo i trebao postojati među ljudima.

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN