• SVE VIJESTI

Igrate li i danas? Evo kako je nastalo “Čovječe, ne ljuti se”, kultna igra koju obožavamo


Igra “Čovječe, ne ljuti se!” poznata je širom svijeta i jedna je od najpopularnijih društvenih igara. Njena istorija seže unatrag gotovo jedan vijek, a evo kako je nastala i postala klasik među igrama.

1929. godina: Početak istorije: “Čovječe, ne ljuti se!”, na njemačkom “Mensch ärgere Dich nicht!”, stvorena je 1929. godine u Njemačkoj od strane autora Josepha Friedricha Schwarza i Heinricha Wittmana.

Inspiracija: Inspiracija za igru potiče od mnogo starijih igara, poput indijske igre “Pachisi” i engleske igre “Ludo.” Ideja je bila stvoriti igru koja kombinuje strategiju s elementima sreće.

1940. godina: Popularnost i komercijalizacija: Nakon pojave, igra je brzo stekla popularnost u Njemačkoj. Godine 1940., firma “Schmidt Spiele” iz Berlina prva ju je komercijalizovala i počela proizvoditi.

Naziv “Čovječe, ne ljuti se!”: Naziv igre “Čovječe, ne ljuti se!” potiče od njemačkog izdanja, gdje su igrači često izgovarali frazu “Mensch ärgere Dich nicht!” tokom igre, izražavajući svoje frustracije kad su protivnici uništavali njihove planove.

Svjetska popularnost: Tokom godina, igra je prevedena na mnoge jezike i postala je omiljena u mnogim zemljama širom svijeta. Igraju je ljudi svih uzrasta i ostaje jedna od najprodavanijih društvenih igara.

Modifikacije i varijacije: Kroz decenije su se pojavile razne modifikacije i varijacije igre, uključujući tematske verzije s popularnim crtanim junacima.

Igranje danas: “Čovječe, ne ljuti se!” je i danas popularna igra koja okuplja porodice i prijatelje za zajedničku zabavu. Iako se igra razvijala tokom godina, njena suština i dalje ostaje ista: baciti kocku, pomicati figure po tabli i pokušati dovesti svoje figure do cilja (kućice) prije protivnika.

“Čovječe, ne ljuti se!” je prava igra koja se održala kroz decenije i ostala omiljena među generacijama. Njena istorija i popularnost svjedoče o njenoj nevjerovatnoj privlačnosti i sposobnosti da okupi ljude u veseloj igri i takmičenju.

Izvor: bakaadvent

Коментари

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN