• SVE VIJESTI

Ukidanje Morskog dobra - čin koji se jedva čeka. A poslije toga ...


Teško bi se mogli sjetiti kada je zadnji put nešto ujedinilo i vlast i građane i neistomišljenike i kritičare kao pokretanje inicijative koju su nedavno na sastanku u Tivtu dogovorili čelnici svih primorskih Opština a kojom će se tražiti ukidanje Morskog dobra. 

Bio je to mali šok prvo jer su, vjerovali ili ne, konačno svi bili složni oko toga a drugo jer su svi redom za to dobili i jaku podršku građana. Šta je pravi, ali PRAVI, razlog ovoj inicijativi ne znamo. Voljeli bi da je razlog prvenstveno slušanje građana i privrede, ali znajući stepen gluvoće na nezadovoljstvo građana svih Opštinskih administracija duž primorja počevši od Novske, nekako ipak mislimo da je u pitanju neki drugi interes. No, ovog puta to čak i nije bitno. Mnogo je bitnije to da se ovim putem zaista i krene. 

Morsko dobro - alias Morsko zlo, kako je popularno ovo preduzeće nazvano u narodu, firma je koja je tokom svog postojanja postala jedna od najomraženijih. Kada se podvuče crta, ovo preduzeće u enormnom broju slučajeva služilo je jedino za otimanje para i punjenje državnog budžeta dok za uzvrat veoma često građanin ne bi dobio ništa jer bi morao da plati taksu i neki papir Morskom dobru a da mu, realno, to ne bi ni bilo potrebno. Sa druge strane briga Morskog dobra o morskom pojasu, što mu je isključiva nadležnost, je, najblaže rečeno, užasna. Podsjetimo se samo zadnjeg slučaja sa zakupcima plaža.

Zahvaljujući nesposobnosti, izostanku volje, kalkulacijama, političkim igrama i sveukupnom natezanju između Morakog dobra (države) i zakupaca plaža, imali smo situaciju da se bukvalno u "minut do podna" tj početka turističke sezone, dogovara da li će se ugovori produžiti, ucjenjivalo se večim cijenama zakupa, protestovalo, zahtjevalo, apelovalo, optuživalo i slične trice i kučine, a plaže su za to vrijeme, bukvalno sekund do početka sezone, i dalje bile neuređene i nespremne.

I gdje tražiti krivca? Dati odgovor na to pitanje može biti i lako i teško zavisi iz kog ugla gledate, ali u svakom slučaju, kao i u svemu, za sve je potrebno dvoje. Nečemo ulaziti u omjer krivice kao ni u srž problema niti kako je do toga došlo, već ćemo se zapitati vrlo jedmostavno - čemu uopšte iznajmljivanje plaža od Morskog dobra kad je za to moglo i trebalo biti nadležno, na primjer, Komunalno- stambeno čime bi se sredstva slivala u gradsko preduzeće koje bi, pored propisanih uslova zakupcima, van sezone vodilo redovnu brigu o plažama baš kao i o ulicama, zelenilu itd... 

Vratimo se koju deceniju unazad i prisjetimo se doba prije ere Morskog dobra. Plaže su tada bile u nadležnosti grada. Mjesne zajednice bi u saradnji sa Opštinom dogovarale i finansirale nasipanje pjeskom, održavanje, nove kabine, čišćenje. Je li toliki problem vratiti ili uraditi nešto slično i "otkriti toplu vodu"? Naravno da nije.

Razumljivo je da Morsko dobro ostvaruje ogroman prihod u državni budžet. Ima logike, državi uvijek trebaju pare, ali nemojmo zaboraviti da je morska obala, baš kao i ulica, park, šuma... javno dobro i pripada svima nama s tim što je obala za razliku od ostalog navedenog, isključiva "privilegija" primorskih opština i brigu o njoj tako treba i propisati.

tekst se nastavlja ...

PROČITAJTE JOŠ: Čelnici svih primorskih Opština usaglašeni - Morsko dobro treba ugasiti

A u tim propisima i zakonskim aktima regulisala bi se nadležnosti briga o plažama ali i sve ostalo što je sada u nadležnosti Morskog dobra, dakle i privremeni objekti, luke, pristaništa, spasičačke službe na plažama a tu dolazimo i do posebne stavke - trajektni prevoz.

Ono što, ako bi ova inicijativa zaživjela i Morsko dobro stvarno bilo ukinuto, čelnici Opštine ni u kom slučaju ne bi smjeli dozvoliti je prelazak trajektnog prevoza u nadležnost države i centralizovanje u Podgorici. 

Jasno je da će državna vlast učiniti baš sve da zadrži zlatnu koku koja nosi živi keš u državni budžet, ali na čelnicima Opštine je da se "kolju" sa njima da se trajekt vrati pod okrilje Opštine Herceg Novi čak i po cijenu rascjepa u strankama, krize vlasti, vanrednih izbora jer ta zlatna koka se mora vratiti kući, u Herceg Novi, tamo gdje je uvijek i pripadala i iz kojeg je nasilno oteta. Dakle ne Tivat, ne Kotor, ne neko ili nešto treće, već isključivo Herceg Novi - baš onako kako je to bio i Pomorski saobraćaj - sada bi bilo gradsko preduzeće za trajektni prevoz. Biće to "biti ili ne biti" za lokalnu samoupravu i u zavisnosti od transparentnosti i žestine borbe pokazaće se da li zaista i iskreno radi za korist grada i građana ili će ispred toga staviti svoje fotelje, političke lične i partijske interese i kalkulisanja.

Vratimo se sada na plaže. Toplo je, svi su na moru a samim tim na plažama je cirkus. Morsko dobro to nije uspjelo zato bi, da pogledamo malo u budućnost, opštinskim propisima moralo biti strogo propisano ali i još strože kontrolisano na šta te plaže liče. 

Ako bi Opština bila nadležna, eto prilike da se svakom turisti i građaninu omogući slobodno i bude besplatno dostupno više javnih kupališta kao i najmanje pola ili više od plaže koja se daje u zakup jer se po pravilu zaboravlja i previđa činjenica da su more kao i plaža nešto što pripada svima podjednako i niko nema prava da nekom drugom ograniči pristup ili ga "ucjeni" plaćanjem zakupa, a samim tim i ležaljke i suncobrana što je u dobu "vladavine" Morskog dobra postalo pravilo jer Morsko dobro želi jedino novac, red i kontrola sporedna su stvar.

Opština bi imala priliku da donese propis u kojem bi sve ležaljke i suncobrani morali biti jednobrazni, složeni "pod konac", numerisani sa dovoljnim razmakom jedni od drugih. Gost bi imao mogućnost da dobije svoj broj i obezbjedi mjesto na plaži na 1 ili 10 ili 15 dana koliko god da je tu ili koliko god želi da zakupi... a o poštovanju propisa, pa i kaznama, bi se staralo neko od gradskih preduzeća, možda već pomenuto Komunalno-stambeno pa, ako je potrebno, i Komunalna policija. Dakle, vrlo lako bi se uveo red i ubrizgavao direktan priliv novca od zakupaca a u konačnici i znatno poboljšalo pozitivan imidž grada.

Uz to, ugostitelji imaju svoju primarnu djelatnost a ako već hoće da zakupe plažu, obzirom da sve ostaje u Opštini, to bi im trebalo i otkloniti makar jedan dio glavobolje.

Kada je u pitanju ostalo iz nadležnosti Morskog dobra poput investicija, održavanja šetališta, rekonstrukcija, sanacija... stvar je vrlo jednostavna - prebaciti u nadležne opštinske resore i budžete a obzirom da bi priliv sredstava išao u lokalni umjesto u državni budžet, te bi se nadležnosti i obaveze znatno jednostavnije i brže finansirale i završavale (ako zanemarimo tendere i štelovanja ali to je neka druga priča).

Ipak, nakon ovog hipotetičkog pogleda u budućnost i iako je ovo zaista dobra prilika za uvođenje reda, transparentnosti, novog izvora prihoda u lokalni budžet... poznavajući pohlepu i neophodnost finansiranja ionako već odavno previše partijskih uhljeba i preglomaznog aparata na Trgu Maršala Tita 2, ali i drugim adresama, koji nemaju gdje ni sedjeti, postoji ozbiljan rizik da će od goreg (Morskog dobra) postati još gore. 

Idealnu priliku za vidljivo poboljšanje slike i finansija grada koja se ukidanjem Morskog dobra ukazuje, propustićemo zbog unazad višedecenijski konstantno pogrešnog i katastrofalnog kadriranja po partijskom ključu. 

Ne treba se zanositi, iako je pesimistički, slobodno možemo strahovati da nećemo postići aman baš ništa osim još jednog broja izmišljenih radnih mjesta za totalne neznalice ekonomskog sektora zvanog turizam. Umjesto toga, ako dođe do ukidanja Morskog dobra i nadležnost pređe na primorske Opštine, možemo očekivati još veću papirologiju, izvjesno i nove veće i bespotrebne namete i takse, a uz sve veliko pitanje da li će stanje u priobalju biti makar za pedalj bolje od sada.

Nažalost živimo tu gdje živimo sa takvima koje uporno dovodimo da nas "jašu" tako da sve gore navedeno kao i sama inicijativa za ukidanje Morskog dobra, uprkos optimizmu, u ovom momentu izgleda kao nemoguća misija.

Možda je sve gore navedeno nemoguće provesti, vjerovatno i jeste sa ovakvim kadrom u turizmu. Možda je i nerealno, ali ako jeste, onda svako može predložiti neke bolje predloge jer teško da može gore od trenutnog rješenja zvanog Morsko z... ovaj, dobro. Dakle, ne moraju to biti naši predlozi, dovoljno je možda i samo zaviriti u nečije dvorište i prekopirati neku ideju. 

U svakom slučaju, prvi korak je načinjen, doduše zasad samo na riječima, ali sada treba krenuti i konkretno. Pa gospodo vlastodršci - izvolite. Ako stvarno Morsko dobro bude ukinuto, imate sjajnu priliku da nam pokažete svoju sposobnost i da je naš pesimizam greška, ne zbog nas, već zbog građana i grada kako Herceg Novog tako i drugih sve do Ulcinja.

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN