• SVE VIJESTI

Nova "Limitirana cijena" - nova doza prašine u oči i - (vjerovatno) novi debakl


I evo nas opet - od petka (6. septembra) je startovao i četvrti pokušaj "poboljšanja životnog standarda" i "zaštite građana" u vidu ograničavanja cijena i snižavanja marži na jedan broj životnih namirnica. Četvrti pokušaj koji će opet, već i ptičice na grani unaprijed znaju, završiti debaklom. 

Ukratko podsjetimo, prvo prošla Vlada kreće sa akcijom "Stop inflaciji" u kojem ograničava cijene najosnovnijih životnih namirnica u pokušaju obuzdavanja inflacije. Nakon početne euforije akcija se vrlo brzo pokazuje kao debakl. Građani razočarani, trgovci i dalje divljaju sa cijenama na svim ostalim proizvodima, sniženi proizvodi koji nemaju prođu i lošijeg su kvaliteta... u najkraćem - veliko ništa. 

Akcija je naravno uspješna samo u retorici političara pa uprkos, najblaže da kažemo, zanemarljivim rezultatima, ipak radi mazanja očiju građanima i pokušaju ćarenja ponekog glasa dolazi do nastavka akcije i drugog pokušaja - rezultat - još gori podbačaj. 

Treći pokušaj - limitirana cijena - kao što svi znamo ujedno i treći debakl. Ograničenje marži koje je opet pompezno najavljivano, do kraja akcije 31. maja ove godine, više niko nije ni poštovao niti se na njih osvrtao. Naprotiv, cijene su  i za vrijeme akcije, a čim se akcija završila i potpuno slobodno, podivljale tim više jer je počinjala turistička sezona tako da su trgovci sve "gubitke" masno nadoknadili a takulini građana očišćeni do gole postave. 

I konačno, evo nas i u četvrtom pokušaju koji će, kako kažu iz Vlade, trajati do 31. januara naredne godine (ako je se tada iko i bude sjećao i obraćao pažnju). 

Uzgred, pomenimo i vrlo zanimljiv tajming zadnje dvije akcije - naime, nije ih bilo onda kada je najviše trebalo - u sezoni, kada su cijene u marketima nenormalno porasle što je i bio jedan od uzroka ogromnog nezadovoljstva turista i građana i koji nas je ove godine izuzetno skupo koštao. Stručno, ekspertski... bravo ekonomski genijalci. 

A šta naši "stručnjaci" i "eksperti" nisu ili, mnogo vjerovatnije, nisu htjeli naučiti iz prethodnih pokušaja?

Za početak, i u najnovijoj akciji biće "ograničene" marže na veći dio već ionako divljački preskupih proizvoda što će kao rezultat imati tek blage, za trenutni standard građana, zanemarljive uštede jer su, opet ponavljamo ono što svi već znamo, sedmicama prije početka akcije sve cijene otišle "u nebo".

Zanimljiv detalj koji to ilustruje je 1 kg šećera koji je "zamrznut" na 0,90 centi iako mu je do skora cijena, kobajagi na akciji, bila 0,85, pa 0,88, pa u danima prije akcije upravo tih "zamrznutih" 0,90 (podaci iz IDEA marketa) Svakako, ovo je samo jedan primjer a takvih je nebrojeno što će vrlo brzo shvatiti svako ko je u kući sačuvao neki stariji letak ili bolje pamti cijene.

Već u prvim danima, kao i prošlih puta, pompezno se predstavlja pojeftinjenje određenih proizvoda za, na primjer, i do "vrtoglavih" 30-ak centi. Tako pojeftinjenje za jednu količinu proizvoda od 10 do 30 ili 40 centi samo je kap u moru i jeftin trik jer su, naravno, za to vrijeme svi drugi proizvodi za isto toliko, ako ne i više, poskupjele i to samo u prehrani a gdje je sve ostalo.

Ova akcija obuhvata 71 proizvod i, navodno, makar se tako tvrdi, sve artikle svih proizvođača iz date kategorije proizvoda što bi bilo oko 1000 proizvoda a čime se donekle ispravila jedna od glavnih zamjerki prošlih akcija gdje su marže bile ograničene samo na proizvode određenih proizvođača. Pametno, ali uprkos tome ni ovog puta to jednostavno nije ni priblžno dovoljno da bi uštede zaista i bilo jer ako pogledamo popis proizvoda obuhvaćenih akcijom opet isto - sniženje na većinu proizvoda koji najmanje idu ili su među lošijima po kvalitetu, odnosno čišćenje zaliha, ili još jasnije - opet ekstra profit i prilika za zaradu trgovačkih lanaca. Što će reći - neće im se više neki kontigenti razvlačiti po magacinima.

I ovaj put, kao i prethodnih, fokus je stavljen na proizvode proizvedene u Crnoj Gori koji su po pravilu skuplji od uvoznih. Rezultat, uprkos "sniženju" i dalje će se kupovati uvozni jer će opet biti jeftiniji od crnogorskih. Srce možda hoće domaće, ali mu takulin ne dozvoljava tako da od zaštite i podsticaja kupovine domaćih proizvoda opet jedno veliko ništa. Za presušene crnogorske takuline jasno je koji će se izbor nametnuti uprkos svom patriotizmu i akcijama.

I konačno inflacija - manje se pominje ovog puta ali i nema potrebe jer je ionako već unaprijed pojela i prethodna a i buduća povećanja zarada i penzija i svu eventualnu uštedu koju bi možda ostvarili čak i da kupujete isključivo proizvode obuhvaćene ovom akcijom. 1993-a vratili se ti to??? Doduše tada nije bilo ovakvih akcija, bilo je i nestašica, bonova, redova i mnogo gorih stvari ali je bilo, baš poput danas, promijena cijena na rafovima i po nekoliko puta dnevno i drakonskih skokova. Sve nas to dovodi do očigledne stvari - inflacija je tu, manja ili veća, i nije zaustavljena, a ako je i usporena to sigurno nije toliko zaslugom državnih poteza nego globalnim trendovima.

I u svemu malo teatra, tek da ne bude suvoparno. Tu je novo naslikavanje političara, gađanje stručnim izrazima, izuzetno uspješni "podaci", euforija, kobajagi "rat" sa Vladom i "nezadovoljstvo" jadnih trgovaca, koji će sada, zamislite, gubiti, i čitav niz teatralnih poteza a sve naravno u cilju bolje inuspješnije obmane građana.

Dakle u startu imamo greške i okolnosti koje se uporno po četvrti put ponavljaju i koje će i ovu akciju učiniti samo još jednom u nizu populističkih političkih poteza bez stvarnog efekta po standard građana. Možda griješimo ali do sad bi sve te greške i makar većina okolnosti morale biti otklonjene osim u 2 slučaja - ili su oni koji ih trebaju otklonit potpuno nesposobni ili se sve to namjerno radi. Trećeg nema, pogotovo nakon 3 debakla, 3 ture bacanja prašine u oči, 3 neuspjela pokušaja poboljšavanja životnog standarda, 3 uporna ponavljanja istih grešaka... pa nam zato nekako svo vrijeme odzvanja izreka:

"Kad te neko prvi put prevari – on je kriv, kad te drugi put prevari – oboje ste krivi, a ako te treći put prevari – samo si ti kriv jer si dopustio."

Nas varaju već 4. put, i to samo na ovome, a gdje je tek ostalo. Ko je kriv?

A dok čekamo odgovor na to pitanje kao i zdravu konkurenciju čime bi se i potreba za ovakvim akcijama najvjerovatnije otklonila, onaj ko može svoj će standard spasavati u Čibači punivši korpu sa mlijekom od 67 cemti, prasetinom po oko 5 eura za kg i tako dalje... Uostalom, izaberite sami šta vam je po volji, letci su svima dostupni. 

Autor: Hercegnovska svaštara

Коментари

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN