• SVE VIJESTI

Novskim malim privrednicima prekipjelo - "Idemo na ulice. Vlada se oglušila na zahtjeve"

Foto: Hercegnovska svaštara

Kada smo vijest o odgovoru Ministarstva finansija i socijalnog staranja gradonačelnicima Budve, Tivta i Herceg Novog zaključili riječima da 
se još jednom pokazuje da politika građane uopšte ne sluša - bili smo potpuno u pravu.
Da od njihovih zahtjeva za pomoć maloj privredi od Vlade nema ništa uprkos zalaganju Opštine Herceg Novi i gradonačelnika, NVO „Novska butiga“ saznali su iz medija i zato donijeli odlučnu odluku - izlaze na protest.
Prvi korak, predavanje zahtjeva za protest Centru bezbjednosti Herceg Novi već su obavili i odmah poručili da se do usvajanja zahtjeva neće povući sa ulica, isključivo sa svim zaposlenima i njihovim porodicama. O svemu su upoznali i lokalnu samoupravu dopisom u kojem još poručuju:
"Ni nakon više obraćanja Ministarstvima ekonomije i finansija, niti nakon više molbi i predloga, nijesmo dobili ni odgovor. Smatramo da je naša Opština učinila svoj maksimum i svjesni smo da su “joj ruke svezane” za dalje, te vas ovim putem obavještavamo o našoj namjeri i pozivamo da nas podržite. Ovaj gest apsolutno nema nikakvu političku niti nacionalnu konotaciju, već je zadnji pokušaj da prehranimo svoje i porodice naših zaposlenika.
Podsjećaju da dugi niz godina pune državni budžet, svim vrstama poreza, „kriznim porezom od kojeg mrvicu vidjeli nisu u nastaloj krizi". 
"Sigurni smo, apsolutno sigurni da imamo pravo na to i apsolutno nas ne dotiče zlo vrijeme nastalo zbog šporke politike koja nas je unazadila pola vijeka unatrag." – poručuju u dopisu.
Ponovili su četiri zahtjeva prema Vladi Crne Gore a to su:
- Prvo, subvencije na zarade od januara 2021. god u 100% iznosu. 
- Drugo, anuliranje poreza i doprinosa za period od prvog dana pandemije do njenog kraja, ne dozvoljavajući uslov je li plaćen mjesec- dva prije početka pandemije ili nije, i to za svakog radnika koji po sistematizaciji radnih mjesta obavlja radnu obavezu u ovoj opštini.
- Treće, finansijska podrška u vidu bespovratnih sredstava za robu i za najam. Pod tim uslovima je država dobila sredstva EU isključivo za likvidnost mikro, malih i srednjih preduzeća .
- Četvrto, hitno da ih Vlada oslobodi opomena i prinudnih naplata banaka i ostalih institucija, posebno inspekcija i kazni! Jer su dovedeni na rub egzistencije!
U dopisu dodaju da su svjesni teške epidemiološke situacije i da se ne žele miješati u odluke Ministarstva zdravlja, ali takođe naglašavaju da niti jedna država na svijetu nije učinila ovo svom narodu, što je učnila Crna Gora.
"Narod je gladan ljudi!!! Obavijestićemo EU i nadležne za ljudska prava u svijetu, jer mi ovako dalje ne možemo! Uzeto nam je pravo na rad, a očekuje se plaćanje svih dažbina. Priključili su nam se zanatlije, cvjećare, zlatari, svi smo zajedno u istom problemu, skupa sa Vama moramo sačuvati novsku privredu." - poručuju s razlogom revoltirani mali privrednici okupljeni u  NVO Novska butiga.

Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN