• SVE VIJESTI

(VIDEO) Autobuske stanice - ni reda ni načina

Autobuska stanica - Novosadsko odmaralište / Foto: Hercegnovska svaštara

Nešto nam baš ne ide sa autobuskim stanicama. Kao da su nam nekako baksuzne. 
Te manje - te veće, te hoćemo trafike - te nećemo, te ravni krov - te krivi... Jednostavno nikako da se konačno sve postave, budu jednobrazne i rasporede na svim lokacijama. Naime, prije nekoliko dana Komunalno-stambeno opet je uklonilo pet komada autobuskih stajališta jer, vjerovatno ubrzo, trebaju biti postavljene nove.

Ali, kako i zašto opet? Zašto baš te lokacije? Nemoguće je oteti se utisku da se sve radi zbrda-zdola, traljavo i neorganizovano, bez reda i načina jer u toj opštoj konfuziji oko naših lokalnih stajališta tako imamo vrlo zanimljive i šarolike slučajeve. Neke su mijenjane i po 2-3 puta, neke uklonjene ali još nisu vraćene, neke stoje još od Autosaobraćaja kojeg odavno nema a ponegdje stajališta uopšte nema već godinama.

Tako je, na primjer, stanica na Dubravi koja je u sastavu imala dvije trafike, uklonjena već poodavno a još nije postavljena nova.

Zatim imamo stanice na rivijeri koje na sebi i dalje nose logotip nekadašnjeg gradskog prevoznika "Autosaobraćaj" - što znači da već više od deceniju i po nisu ni "dohvaćene" a kamoli zamjenjene.

I najzad, imamo slučajeve "nevidljivih" stanica za koje građani uglavnom znaju ali ipak ih - nema i ne znaju ih turisti, ili bilo ko ko dođe u grad i koristi usluge gradskog prevoznika. Evo samo tri kao primjer: Stanica preko puta Druge faze Instituta, Topla - preko puta ZZZ CG, stanica preko puta skretanja za Novosadsko odmaralište na magistrali...

Ove u kategoriji "nevidljivih" možda su i najzanimljivije. "Nevidljive" su već godinama, a nikako da se osmisli način da se postave kućice i obilježe kao zvanične stanice. Podsjetimo samo šta je sve izumio jedan Tesla, recimo i to da je Alfred Nobel izumio dinamit, Jonas Hanway izumio je kišobran... itd, itd... istorija je prepuna genijalnih rješenja za sve i svašta, ali toga očigledno nema kod ovoliko rukovodećeg kadra koje već godinama niko nije u stanju da osmisli i konačno dovede u red sve lokalne autobuske stanice počev od prve kod "Voli-a" do zadnje u Kamenarima (koja je takođe u kategoriji "nevidljivih"), kao i da konačno bude usvojen jedan - jedini zajednički izgled svih nakon čega bi uslijedilo postavljanje - REDOM, pa makar to potrajalo i par godina (razumjećemo okolnosti oko finansija).

Takođe je zanimljivo i to što se stanice uklanjaju baš "u sred zime, kad im vrijeme nije" i to baš u toku kišnog perioda novembra mjeseca pa tako, dragi putnici, čekajte bus pod kišobranima, ali valjda nećete dugo jer, vjerovatno će ubrzo stići nove. Samo da ne budu fušerski postavljene kao, na primjer, u Igalu (Dubrovačka ulica) ili u Kumboru (kod torte).

I tako jedan od gradskih nereda nikad da se rješi već godinama unazad. Neko će reći, nije najveći, nije prioritet, i drugi su slični... ali zašto mi moramo u lošem pratiti druge? Možda ovaj problem i nije najveći, ali ga definitivno jednom za svagda treba rješiti jer građanima i turistima je itekako velik i značajan, i najzad - nemojmo zaboraviti da sve to mi svi plaćamo, redom - od nereda do fušeraja.

Autor: Hercegnovska svaštara

 PROČITAJTE JOŠ: 

(2 VIDEA) Fušeraj o trošku građana - I stajališta u Kumboru bez šrafova, razrovane ploče oko podzemnih kontejnera


 VIDEO: 

Kumbor

Igalo


Коментари

PROMO

SHN STAV

PREVODILAC

ARHIVA

Прикажи више

PRATITE SHN